Connect with us

Hirdetés

technokrata

Áttörés a telefonok, mobil eszközök grafikus vezérlésében

Kütyük

Áttörés a telefonok, mobil eszközök grafikus vezérlésében

Nagy teljesítmény alacsony fogyasztáson – sokkal látványosabbá válhat a mobil készülékeinken megjelenített tartalom.

Arról számoltak be nemrég az Intel fejlesztői, hogy egy speciális gyorsító kifejlesztésével áttörést sikerült elérniük a „mobil grafikát” illetően. Olyan típusú eszközt hoztak létre a chipgyártó gigász mérnökei, amilyeneket jellemzően nem grafikus adat feldolgozására szoktak használni az elektronikai készülékeket gyártók. Ennek köszönhetően jelentősen megnőtt a teljesítmény, mindeközben sikerült komoly mértékben leszorítani a fogyasztást.

Tulajdonképpen eddig sem volt akadálya annak, hogy igazán izmos grafikus képességekkel lássák el az olyan mobil eszközöket, mint a mobiltelefonok, PDA-k. A nagyteljesítményű vezérlők azonban annyira energiaéhesek, hogy implementálásukkal kvázi elvesztenék mobilitásukat: a megszokott 5-7 napos üzemidő helyett talán még 24 órát sem lennének képesek egyfolytában üzemelni, vagy hatalmas akkumulátorokat igényelnének. Ezért kellett kompromisszumot kötniük a gyártóknak. Eddig.

Az Intel a már régről ismert SIMD-t (single instruction, multiple data, vagyis az egy utasítással több adat feldolgozásának módszerét) hívta segítségül. SIMD Accelerator névre keresztelt megoldása a hozzá hasonló gyorsítók fogyasztásának tizedével is megelégszik, amivel már felhasználható a telefonokban. Azokban a telefonokban, amelyek közül a legjobban felszereltek grafikus teljesítménye sem közelíti meg az Intel mostani fejlesztése által kínált tempót.

Azt azért nem árt tudni, hogy egyelőre még csak kutatási projektként létezik a SIMD Accelerator. Az Intel jövőbeli termékeinél fogja felhasználni, viszont azt már korábban eldöntötte, hogy amint kézzelfogható eredményt produkál a projekt, arról tájékoztatja a nyilvánosságot is. Sok azonban a homályos folt: nem tudni, mikor kerülnek forgalomba a SIMD Acceleratorre épülő eszközök, licencelni fogja-e más gyártóknak a fejlesztést, vagy, hogy lesz-e köze az integrált grafikus maggal rendelkező Larrabee processzorhoz.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés