Connect with us

technokrata

Mi is az az e-könyv?

Kütyük

Mi is az az e-könyv?

Nem tudhatjuk még, vajon egy újabb digitális forradalomnak és a „Gutenberg-galaxis” McLuhan által megjósolt halálának vagy pedig egy múló divathullámnak vagyunk-e tanúi. A dolgok mai állása szerint az első állítás igazolódhat be…

Vegyük szemügyre azt, hogy miképp, mennyiért állítható elő egy zenei CD illetve egy digitális könyv. Óriási a különbség! Egy zenei album elkészítése, főképp stúdiómunkálatai meglehetősen költségesek, amellett a munka mellett, amit az előadók fektetnek bele. A zenekiadók természetesen szeretnék viszontlátni a pénzüket, s nyilván (jól) keresni is rajta.

Egy könyvnél teljesen más a helyzet. A szerző szellemi munkáját, annak értékét nyilván senki nem vitathatja. Ellenben amikor kikerül a kezéből, s tegyük fel, elektronikus formában kívánják kiadni, akkor bizony távolról sem merülnek fel olyan költségek, amik indokolttá tennék a papírkiadást akár csak megközelítő árat is. Lénygében már „legépelni” sem kell a könyvet, az írók döntő többsége számítógépen írja, könnyen szerkeszthető, tördelhető, pár óra alatt kész az ekönyv. Ha pedig hagyományos, nyomtatott formában is kiadják a könyvet (ma még ez az általános), akkor annak nyomdakész változata pár perc alatt átalakítható a cég saját formátumába, s kész is az elektronikus könyv.

Akárcsak a zenéknél, itt is igen bonyolult a helyzet egészen addig, amíg a kiadók a hagyományos módon gondolkodnak (márpedig ezen változtatni a legnehezebb). Valahol azt írta egy, a jelenlegi Amazon- vagy Sony-árakon felháborodott blogszerző, hogy ő szívesen fizet a szerzőnek 2-3 dollárt a könyve letöltéséért, de nem hajlandó 10-15 dollárt, vagyis egy papíralapú könyv árát kifizetni a kiadóknak. Az említett két nagy e-kiadó egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy milyen a valódi forgalma elektronikus könyvekből – ez nyilván nem véletlen…

A világszerte jól ismert Stephen King UR című könyve februárban jelent meg a neten. Kizárólag elektronikus formában készült. Bár a regény letöltései rövid időn belül már a tízezres nagyságrendnél tartanak, a bestselleríró szerint az elektronikus könyv nem fogja elfoglalni az igazi könyv helyét. (King nem először kóstolt bele a digitális könyvek világába: 2000-ben százezrek töltötték le A golyó – Riding the Bullet – című művét a kijelölt internetes portálokról.)

A 2,99 dollárért (!) olvasható UR főhőse egyetemi tanár, aki Kindle olvasója segítségével nemcsak híres elhunyt szerzők új könyveit tudja olvasni, hanem olyan újságokat is, amelyek egy jövendőbeli eseményről szólnak. Ennek bekövetkezését kell megakadályoznia.

King egyébként egy éve azt írta az Entertainment Weekly oldalán szereplő blogján, hogy a Kindle nem fogja helyettesíteni a hagyományos könyvet, viszont jelentősen gazdagíthatja az olvasó ember életét. Mindamellett bejelentették, hogy a könyvet később nyomtatott formában is szeretnék forgalmazni, és hogy az Amazon csak a kiadás után hatvan nappal fogja nyilvánosságra hozni, hogy addig hányan töltötték le az e-thrillert. Előre megjósolhatjuk, hogy a szám nem lesz kicsi. Annak ellenére, hogy csakis a Kindle-olvasóra lehet letölteni annak speciális formátumában. De olcsón! S egy nagyon lényeges momentum: ez esetben a szerzői jogok kérdése föl sem bukkanhat.

Mi az az e-könyv?
A most általánosan elfogadott nézet szerint ekönyv az, amikor egy könyv szövegét digitális formában adják ki, hogy azt egy elektronikus könyvolvasón elolvassák. Egyáltalán nem véletlen, hogy bár piaci szempontból talán nem előnyös, az Amazon Kindle és a Sony Reader saját digitális formátumot használ, melyeket jogilag levédett, azaz más nem használhatja.

A Kindle második generációja

Az, hogy a két cég eltérő technikával juttatja el a tőle vásárolt ekönyvet az olvasóhoz, nem lényeges (az Amazon közvetlenül az olvasókészülékre, a Sony email-mellékletként), legfeljebb annyi a differencia, mintha egy hagyományos könyvet postán vagy futárszolgálattal küldenek. Ha viszont szemügyre veszünk az olvasón egy ekönyvet illetve egy oldalát, akkor láthatjuk: épp olyan, mint egy „igazi” könyv, azaz a nyomtatott formátum, s ha egy darabig használjuk az olvasót – vallják sokan -, hamarosan megszokjuk, mi több, megszeretjük. Akár könyvek (és zeneszámok) ezrei elférnek benne, tehát akár egy egész könyvtárat magunkkal hordozhatunk.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák