Connect with us

technokrata

Éppen ma 20 éves a Web

Kütyük

Éppen ma 20 éves a Web

Jelenlegi formájának alapjai napra pontosan két évtizeddel ezelőtt mutatkoztak be. Visszatekintés.

1989-ben Tim Berners-Lee a Svájcban, egészen pontosan Genfben működő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (EONR) egyik szoftvertanácsadójaként dolgozott. Húsz évvel ezelőtt, március 13-án mutatta meg kollégáinak „Information Management: A proposal” munkáját, mely tulajdonképpen egy, a laboratóriumokban folyó kutatások jobb felügyeletére vonatkozó terv volt. Berners-Lee-t az vette rá terve elkészítésére, hogy rájött: a CERN a személycserék miatt értékes információkat veszít el futó projektjeivel kapcsolatban; és az sem segített, hogy a kutatóhelyek egymással inkompatibilis számítógépekkel voltak tele, amiket gyakran maguk a tudósok hoztak be magukkal az irodákba.

Így képzelte el a Web alapjait Berners-Lee 1989-ben

„Amikor egy alkalmazott átlagosan két évet tölt el munkában, az információ folyamatosan elvész. Az új emberek munkába állásukat követően jelentős időt kénytelenek arra fordítani, amit az előttük dolgozók már felfedeztek. Néhány esetben örökre elvesztek egyes projektek technikai részletei, vagy csak a sürgősen elindított nyomozás segített visszaszerezni az adatokat. Gyakran előfordult az is, hogy az információ ugyan rögzítésre került, ám a tárolóegységet nem találták meg.” – ecsetelte a szoftverguru.

Óvatos lépésekkel
1989. március 13-án közzétett dokumentuma korszakalkotó volt, bár akkor még nem ismerték fel jelentőségét. Maga Berners-Lee sem volt tisztában teljesen azzal, hogy munkája forradalmasítani fogja az emberek mindennapi életét. Akkori feljegyzései szerint nem látta, hova vezethet mindez: „Tovább kellene dolgoznunk egy univerzális kapcsolt (linked) információs rendszeren, melynek általánosságban való, számítógépes rendszereken átívelő használhatósága sokkal fontosabb, mint díszes grafikai technikák és összetett extra képességek alkalmazása. Ezzel létrejöhetne egy olyan hely, ahol bármilyen információ vagy hivatkozás, amit valaki fontosnak érez, megtalálható; valamint egy egységes módszer ennek az információnak a fellelésére. Ennek eredményeként a rendszer önmagát adná el, az általa tartalmazott információ egy kritikus küszöböt elérve öngerjesztő folyamatban bővülne tovább, és annál jobban használhatóvá válna, minél többen csatlakoznak hozzá.”

Tim Berners-Lee 1989-ben…

Persze nem meglepő, hogy Berners-Lee az ezredforduló előtt alig több mint tíz évvel még nem sejtette, milyen lavinát indít el, hiszen ő maga is csak néhány évvel később élhette át elméletének gyakorlatba való átültetését. Mint mindenki másnak, Berners-Lee-nek is az 1990-es évek közepéig kellett várnia, amíg Jim Clark és Marc Andreessen az akkori internetező közösség számára elkezdte népszerűsíteni „úgynevezett webböngészőjét”, a Netscape-et.

…és napjainkban

Mindazonáltal elmondhatjuk, hogy 1989. március 13-a a világ egyik legjobban hétfője lett. Nélküle most ezt a cikket sem olvashatnánk…

Tovább


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák