Connect with us

technokrata

Megszűnik az Internet Explorer?

Kütyük

Megszűnik az Internet Explorer?

Az IE8 lehet a szoftver utolsó változata.

Amint arról egy hete írtunk, a Microsoft eltávolíthatóvá tette az Internet Explorert következő operációs rendszerében, a Windows 7-ben (bővebben itt). Úgy tűnik, nem ez az egyetlen változás a browser életében: az Infoworld szerint Redmond felhagyhat a böngésző motorjának továbbfejlesztésével, miután kiadta az IE nyolcadik generációját. Randall C. Kennedy szerint több út is áll a Microsoft előtt, hogy továbbra is saját böngészőt nyújthasson az internetezőknek. Például a WebKit révén – amely már az Apple Safari és a Google Chrome esetében is bizonyított – új de facto standard születhetne. De akár teljesen új, saját fejlesztésű böngészőmotor is létrejöhet a Microsoft szoftverfejlesztéssel foglalkozó részlegénél.

Ez utóbbit néhány kósza hír már alátámasztani is látszik. Redmond olyan böngészővel kísérletezik, amely a napjainkban legbiztonságosabbnak mondott Firefoxhoz és Chrome-hoz viszonyítva is nagyobb védettséget adna. A Gazelle kódnéven futó fejlesztés a virtuális homokozó elvét felhasználva érné el, hogy például a telepített pluginek ne férhessenek egymás adataihoz hozzá, ne használhassák fel egymás jogosultságait.

Akárhogyan is alakuljon az Internet Explorer jövője, utódjának legalább egy tekintetben kompromisszumot kell kötnie: kompatibilisnek kell maradnia a jelenlegi ActiveX vezérlőkkel. Webes alkalmazások százezrei támaszkodnak jelenleg is rájuk; alóluk húzná ki a talajt a Microsoft, ha ezt nem venné figyelembe. Valamilyen szintű kompatibilitást tehát biztosítania kell az új böngészőnek a régebbiekben implementált technikákkal. Mindamellett a fejlesztőket időben figyelmeztetniük kell az átállásról, hiszen a kliensoldali váltás jóval egyszerűbb, mint a komplett szolgáltatások át/újraírása.

És akkor még ott vannak azok a külső fejlesztők is, akik a Microsoft böngészőjének jelenlegi motorjára támaszkodva készítenek saját szoftvereket. Ennek tipikus példája a Maxthon böngésző, ami ugyan az Internet Explorerhez képest bővített lehetőségeket kínál, mégis az IE motorját felhasználva működhet.

Hivatalosan természetesen semmit sem ismert el a Microsoft. A vállalat amúgy is gőzerővel készül a Windows Vista és Server 2008 második javítócsomagjának kiadására; valamint hasonlóképpen leköti a Windows 7 őszre ígérkező startja. Ha létezik is terv az IE8 motorjának nyugdíjazására, nem az kapja most a legnagyobb prioritást a redmondi boszorkánykonyhában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák