Connect with us

technokrata

Bemérnek minket a moziban

Kütyük

Bemérnek minket a moziban

Már nem csak éjjellátó szemüveggel vizslatják a nézőteret a sötétben?

Az amerikai filmstúdiókat tömörítő jogvédő szervezet, az MPAA már régóta harcol a filmkalózok ellen. Többek között azt a jelenséget is támadják, amelynek során a moziba ellátogatók némelyike kamerával felveszi a vászonra vetített képet. Habár kétségeink vannak afelől, hogy az így nyert film minősége bárkit is kielégítene (aki annyira kíváncsi rá, hogy megnézi ilyen formában is, az később vagy pénzt ad ki a jobb változatért, vagy nem fizetne semmilyen más esetben sem), de tény, hogy a nézőtérről való kézikamerázás létezik.

Eddig a nagy moziközpontok úgy védekeztek (vagy legalábbis próbáltak védekezni) az alacsonyszintű „lopásokkal” szemben, hogy a katonaságnál rendszeresített éjjellátó eszközökhöz hasonló készülékekkel látták el a filmszínházak személyzetét. Ez a sötét terekben, a meglevő kevés fény felerősítésével képes jól láthatóvá tenni a tárgyakat, alakokat. A kamerák infravörös lámpái pedig szinte vakító fényességgel világítanak egy éjjellátó készüléken keresztül nézve.

Milyen sikerrel alkalmazták a technikát? Néhány „igazi” kamerakalóz valóban lebukott ennek köszönhetően, de például bűnhődnie kellett annak a Virginia állambeli tinédzsernek is, aki mobiltelefonjával akart felvenni néhány másodpercnyi mozgóképet a Transformers-ből. Ugyan a szerencsétlen lány csak 13 éves öccsének akart megmutatni egy részletet a filmből, mégis, a mozi személyzete értesítette a rendőrséget. A kiérkező rendőrök pedig annak rendje és módja szerint le is tartóztatták.

”Radarozni” fognak?
Mindez azonban nem bizonyult elégnek a kamerás kalózkodás megfékezéséhez, ezért az MPAA új módszert talált ki. Hamarosan a papírpénzeknél alkalmazott vízjegyhez hasonló elképzelést ültetnek át a filmek hanganyagába – tulajdonképpen digitálisan megjelölik azt. Ezzel állítólag majdnem székre pontosan meg lehet állapítani, hogy honnan zajlott a felvétel. A digitális ujjlenyomat használata nem ront a hangminőségen, állítják a jogvédők.

Kis szépséghibája a dolognak, hogy mit sem ér a technika, ha csak történik meg az azonosítás, amikor a felvett film megjelenik az Interneten – hiszen addigra már a kalóz hetedhét határon túl jár. És még abban az esetben is személyiségi jogokat korlátozó a rendelkezés, ha a film alatt be tudják mérni a hangot rögzítőt a technika használatával. Nem is említve az ülések és az azt elfoglaló nézők adminisztrálásának problémáját.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle