Connect with us

technokrata

Óriási kalóz-fogás

Kütyük

Óriási kalóz-fogás

65 terabyte-nyi lopott filmre, zenére és programra bukkant a rendőrség.

Nincs egy hónapja, hogy beszámoltunk Európa legnagyobb kalózfogásáról – február közepén Lengyelországban csaptak le a rendőrök filmes tartalmakat illegálisan és „iparilag” másolókra (bővebben itt). Eltörpül viszont az akkori fogás a múlt hét pénteken ismertetett akcióhoz képest. Ezúttal a svéd hatóságok számolhattak be szerzői jogokat sértő tevékenységet folytató kalózok letartóztatásáról.

Maga az eset még február 9-én történt, nem ismert okokból azonban csak az elmúlt napokban kapott nyilvánosságot. Eszerint egy stockholmi férfit azzal vádolnak, hogy minden idők egyik legnagyobb kalózszerverét és további számítógépeket üzemeltetett. Mats Johansson, a helyi rendőrőrs parancsnoka elárulta, hogy az ominózus komputerek nagyjából 65 terabyte-nyi digitális, természetesen jogsértő adatot tartalmaztak. Ezek filmek, televíziós sorozatok, számítógépes programok és digitális zenék voltak, vagyis gyakorlatilag mindenféle tartalom megfordult a kalózszerveren.

Az Antipiracy Agency svéd jogvédő szervezet közlése értelmében a szerver a Sunnydale nevű, skandináv FTP-hálózat része volt, amely az információk szerint 10 szervert tartalmaz(ott). A lefoglalást követően a hálózat leállt, és a továbbiakban nem volt elérhető online. A kalózkodás jólszervezettségét mutatta, hogy a site maga komoly védelemmel rendelkezett; igaz, ennek ellenére képesek voltak bizonyítékot gyűjteni a jogvédők, így értesíthették a rendőrséget.

A svéd főváros déli részében, Brandbergenben foglalták le a számítógépeket, illetve tartóztatták le a meg nem nevezett kalózt. Mindez alig pár nappal azelőtt történt, hogy a szintén svéd The Pirate Bay üzemeltetőit bíróság elé állították (bővebben itt. Összefüggés azonban nincsen a két eset között; a Kalóz-öböl tulajdonosainak semmi közük ehhez az ügyhöz.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle