Connect with us

technokrata

Hidrogén energiacella – élenjáróak vagyunk Európában

Kütyük

Hidrogén energiacella – élenjáróak vagyunk Európában

A Magyar Telekomnál alkalmazott hidrogén energiacella ilyen fejlettségi fokon máshol még nem működik a kontinensen.

Egyre hangsúlyosabb mértékben foglalkoznak a kutatók és az energetikai vállalkozások a jelenleg használatos fosszilis energiákat kiváltó alternatívákkal, amelyek között előkelő helyet foglal el a hidrogén, mint energiahordozó. A hidrogén nagy energiamennyiség tárolására és mobil hálózati felhasználásra egyaránt alkalmas. Több forrásból is kinyerhető, aminek technológiái már ma is ismertek. Mind az előállítása, mind a hidrogénből történő energianyerés rendkívül környezetbarát folyamat. Az energianyerés hatékony eszköze a hidrogén energiacella, amely közvetlenül villamos áramot termel.

Csúcstechnika hazánkban
A Magyar Telekom adott otthont március 3-án a Magyar Energetikai Társaság szakmai fórumának, amely a hidrogénnel működő energiacella (PEM cella) működésével és az alternatív energiaforrásként történő alkalmazási lehetőségekkel foglalkozott. A fórumon beszámoltak a Magyar Telekom 2008-ban indított kísérletének eredményéről, a mobil hálózati bázisállomások szükségáram-ellátásának hidrogéncellás működtetéséről is. Ez a megoldás megnyitja az utat afelé, hogy más telekommunikációs cégek is alkalmazzák ezt a környezeti szempontból kimagasló megoldást.

A szakmai fórum résztvevői áttekintették az energiacellákra vonatkozó hatósági engedélyezés és a jogszabályi háttér jelenlegi és várható helyzetét. A Magyar Energetikai Társaság a rendelkezésére álló tudományos érvekkel azt kívánja elősegíteni, hogy az energiacella elterjedését a mindennapi életben ne gátolják szükségtelen előírások, ugyanakkor az alkalmazás kellően biztonságos legyen. Az előadásokon elhangzott, hogy a magyar tudományos társadalom gyorsan és intenzíven reagál a világ energiaéhségének kihívására. Európában több helyen is elkezdődött hasonló munka. A hasonló szakmai fórumok segítenek a legjobb megoldások, az igazán perspektivikus alkalmazások, valamint az ország földrajzi és gazdasági helyzetének megfelelő hidrogén-előállítási eljárások kiválasztásában.

A fórumon elhangzott, hogy a Magyar Telekomnál 2008-ban üzembe helyezett kísérleti PEM cella integrálásra került a vezeték nélküli hálózatfelügyeletbe, miután a Magyar Telekom a gyártó amerikai Altergy céggel közösen alkalmassá tette kommunikációs hálózati alkalmazásra is. Jelenleg ilyen fejlettségi fokon máshol még nem működik hidrogén energiacella Európában. Ezzel a Magyar Telekom megnyitotta az utat más kommunikációs cégek részére is, hogy szükség-áramforrásként hidrogéncellát alkalmazzanak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom