Connect with us

Végéhez közelít minden idők legfontosabb kalózpere

Kütyük

Végéhez közelít minden idők legfontosabb kalózpere

Háromhétnyi huzavona után eldőlhet a svéd bittorrent-csapat, a The Pirate Bay sorsa.

Még a múlt hónap közepén kezdődött meg az a per a jogtulajdonosok indítványára, amelyben a skandináv TPB üzemeltetőit citálták a bíróság elé. A svéd fiatalok (név szerint: Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde Kolmisoppi és Carl Lundström) szempontjából jó startot vett az ügy, mert rögtön, az első tárgyalási napot követően megfelezték az ellenük felhozott vádak számát. Azóta nagyjából egy helyben toporog az eljárás – a kalózoknak kikiáltott kvartett ragaszkodik hozzá, hogy nem végeztek illegális tevékenységet, míg a jogvédők kötik az ebet a karóhoz. Olyan események hoztak némi színt a tárgyalóteremben folyó ügybe, mint a szimpatizáns hackertámadások, a U2 új albumának hivatalos megjelenés előtti bittorrenten való debütálása vagy a TPB Internet-szolgáltatójának a „kalózok” melletti kiállása.

Peter Sunde Kolmisoppi a médiafigyelem középpontjában

Egyelőre úgy tűnik, hogy patthelyzet alakult ki az eljárásban. A védelem azzal a nyilvánvaló megállapítással rukkolt elő, hogy ha a .torrent állományok elérhetővé tétele bűn, akkor a Google sokkal inkább felelőssé tehető a jogsértő tartalmak terjesztéséért. Mert azt elismerték a Kalóz-öböl üzemeltetői is, hogy sok jogvédett alkotás cserél gazdát a tulajdonosok engedélye nélkül, szerintük azonban ez nem a TPB hibája, hanem az egész Internetre jellemző jelenség.

Peter Danowsky, az Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) képviseletében azzal utasította el az érvelést, hogy irreleváns az ügy szempontjából, elérhetők-e a Google-ön keresztül jogsértő módon megosztott állományokra mutató .torrent file-ok. „Azt mondani, hogy sokan mások is elkövetik ezt a bűnt, ezért nem vagyunk felelősségre vonhatók, olyan dolog, amit a bíróságok sosem szoktak elfogadni védekezésként.” – nyilatkozta Danowsky.

Ítélet még nincs, de valószínűleg ez lesz az utolsó felvonás a The Pirate Bay esetében. Ha elítélik a site üzemeltetőit, és a site bezáratásra kerül, akkor azért, ha pedig nem járnak sikerrel a jogvédők, akkor a további perek jogalapját veszítik el. Amint döntés születik, be fogunk számolni róla.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom