Connect with us

technokrata

Megszületett a világ harmadik legnagyobb demokráciája

Kütyük

Megszületett a világ harmadik legnagyobb demokráciája

Történelmi pillanatok tanúi lehettünk.

Ismeretes, hogy a Facebook a világ egyik legnagyobb online közösségi hálózata: 175 milliós felhasználói bázissal rendelkezik. Alapítója, a még negyed évszázadot sem megért Mark Zuckerberg igazán büszke lehet „teremtményére” – a Facebook lett a világ harmadik legnagyobb demokráciája. Már ha eltekintünk olyan, az államformát jellemző eszközök hiányától, mint saját pénz, okiratok stb.

Nemrég ugyanis önhatalmúlag változtatást eszközöltek a Facebook felhasználási feltételeiben (End User Licence Agreement – EULA). Eszerint minden olyan tartalom – ide értve a személyes adatokat, képeket is – a szolgáltató tulajdonát képezi, amely egyszer is felkerült a közösségi hálózat szervereire. Amikor azonban ezt felfedezte néhány szemfüles felhasználó, hatalmas botrány kerekedett a dologból. A történtek végül meghátrálásra kényszerítették az üzemeltetőt.

Annyira meglepte a gyors és konzekvens közösségi reakció, hogy a Facebook igazgatói online vállalattól szokatlan lépésre szánták el magukat. Demokratizálták a hálózat fejlesztésének menetét, engedélyt adva a felhasználóknak a fő, üzemeltetési politikát érintő változtatásokba való beleszólásra. Ennek következtében bárki beszélgetést kezdeményezhet a felhasználókat érintő szabályok módosításáról. A nyilvános fórum keretei között felbukkanó ötleteket a Facebook megszavaztatja a felhasználókkal, ha azok legalább 7 ezer hozzászólást generálnak az adott topikban.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom