Connect with us

technokrata

Havi 15-20 millió elektronikus ügyintézés

Kütyük

Havi 15-20 millió elektronikus ügyintézés

Kezdünk rákapni az információs társadalom ízére.

A magyarországi internetezők számának növekedése és az e-kormányzati fejlesztések eredménye 2008-ban már egyértelműen meghozta gyümölcsét: a különböző e-közigazgatási rendszerek az Ügyfélkapu kormányzati portál alá történő „terelése” hozzájárult az egységes, elektronikus államigazgatási rendszer megteremtéséhez. A GKIeNET – T-Home – T-Mobile havi jelentése rámutat, hogy Magyarországon is jelentős eredmények születnek a szolgáltatások megteremtésével párhuzamosan.

A magyarorszag.hu, vagyis az elektronikus Ügyfélkapu portált 2008-ban naponta átlagosan 600 ezer belépő látogatta, ami az jelenti, hogy havonta 15-20 millióan lépnek be a kormányzati elektronikus ügyintéző rendszerbe. A jelenleg működő rendszer bejelentett felhasználóinak száma 2008 végén közel 740 ezer volt – igaz, ez valamivel magasabb szám, mint a ténylegesen aktív felhasználók köre. Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás a hatályos jogszabályok gyűjteménye, de havonta egymillió feletti belépőt jelent az adóhivatali adatküldések miatti látogatószám is és ettől alig marad el az egészségbiztosítási, nyugdíj- és vámintézések száma. Az elektronikus adóbevallások népszerűségét jól mutatja, hogy 2008-ban (a 2007. adóévre vonatkozóan) a 4,4 millió darab beadott SZJA adóbevallásból valamivel több mint 540 ezer már elektronikus úton érkezet az adóhivatalhoz. Az elektronikus úton adóbevallók aránya földrajzi egységenként nagy eltérést mutat, de az Alföld déli részén fekvő települések lakói között többségében 15% feletti az ilyen módot választók aránya.

Az elektronikusan adóbevallást benyújtó magánszemélyek aránya 2008-ban

A GKIeNET magyarországi önkormányzatok körében 2008-ban készített kutatása alapján számítógéppel rendelkező önkormányzatok 67%-a rendelkezik saját honlappal (az internet-hozzáféréssel ellátott hivatalok 68%-a, az összes önkormányzat 64%-a), ami összesen mintegy 2000 önkormányzati weboldalt jelent. A honlap-penetráció igen jelentősen nőtt a számítógépet használó önkormányzatok körében a 2004-ben mért 40%-hoz képest. Az elektronikus ügyintézés szempontjából előremutató, hogy a honlap megléte gyakorlatilag már a nagyközségek körében is 100%-osnak tekinthető. A honlappal rendelkező önkormányzatok területén hozzávetőlegesen 9,4-9,5 millió lakos él.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek