Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ellopták az új U2 albumot

Kütyük

Ellopták az új U2 albumot

Már megint…

Először 2004-ben írtunk az ír együttes kálváriájáról: öt éve ellopták a zenekar kész, de még ki nem adott albumát, ezért az Internetre feltéve hamarabb jelenhetett meg a(z illegális) letöltők számára, mint a bolti vásárlók részére (bővebben itt). Tavaly nyáron – a megszigorított védelem ellenére – ismét kiszivárgott négy, még épphogy csak elkészült zeneszám a Világhálóra. És habár azóta tovább fokozták Bono-ék digitális műveik felügyeletét, ezúttal ismét kénytelenek szembenézni a lesújtó valósággal.

A banda tizenkettedik, No line on the horizon című albuma ugyanis újfent idő előtt jutott ki az Internetre: az eredetileg február 27-re (Írország) illetve március 3-ra (a világ többi része) tervezett debütálást pont egy héttel előzte meg a nemhivatalos premier. CD minőségű másolat került fel a népszerű Bittorrent site-okra, így a peer to peer letöltők már hallgathatják azt, amit a zenerajongók többsége majd csak egy (két) hét múlva vásárolhat meg legálisan. Csak a The Pirate Bay gyűjtőoldalán több mint tíz változat várja az érdeklődőket.

Pedig amikor 2008 nyarán az ominózus négy dal engedély nélkül felbukkant az Interneten, a U2 taktikát váltott. Döntésük értelmében nem küldtek szét több bemutató anyagot az újságíróknak, ehelyett „zenehallgató bulikat” tartottak, ahol a média ízelítőt kaphatott a kész művből. Természetesen az eseményekre szigorúan csak hangrögzítő eszköz nélkül lehetett bejutni. Tették mindezt annak ellenére, hogy tulajdonképpen Bono volt a hibás: túl hangosan hallgatta az új szerzeményeket Dél-Franciaországban található villájában, amit a közelben tartózkodók egyike azon nyomban rögzített is.

Kérdés persze, hogy érdemes-e szembemenni a széllel? A híresztelések voltaképp ingyenreklámot jelentenek az ír zenekarnak, és habár a Bono vezette együttes igen népszerű, sosem árthat az extra hírverés. Az sem bizonyított, hogy az illegális kópiák miatt visszaesett volna a kereslet a legális beszerezési lehetőségeket illetően, sőt, gyanúnk szerint inkább csak ráerősített az eladásokra, hogy az emberek belehallgathattak az albumba.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés