Connect with us

technokrata

Zavargások kísérik Európa legfontosabb kalózperét

Kütyük

Zavargások kísérik Európa legfontosabb kalózperét

Egyelőre csak a kalózoknak kikiáltott fiataloknak kedvezett a bíróság.

A hét elején már beszámoltunk a The Pirate Bay bittorrent trackert üzemeltető svéd fiatalok ellen kezdeményezett bírósági eljárás kezdetéről. Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde Kolmisoppi és Carl Lundström nyugodtan várta a pert, közlésük szerint nincs félnivalójuk, hiszen semmilyen jogsértő tevékenységet nem folytattak. Az általuk üzemeltett site – állításuk szerint – egyetlen bit illegális tartalmat sem tett közzé.

Kedden aztán megszületett az első előrelépés az ügyben: ejtették a négy skandináv fiatalember ellen felhozott vádak egyikét. A svéd államügyész, Hakan Roswall elismerte, hogy a kvartett nem vétkes jogvédett tartalmakról való másolatok készítésében, nem végeztek ilyen tevékenységet és nem is támogatták azt. A döntéssel azonnal feleződött a TPB üzemeltetőivel szemben felhozott vádak száma, és most már „csupán” azzal vádolják őket, hogy jogvédett anyagok illegális közzétételében segédkeznek.

Ha ezt igaznak találja a bíróság, akkor az súlyos következményeket róhat a fiatalokra. Csak büntetés gyanánt nagyjából 200 ezer eurót kell kifizetniük – ennyi volt a reklámbevételük, amit a site fenntartására fordítottak. Emellett az MPA közel 11 millió eurós kártérítést, a hanglemezkiadók pedig 2,2 millió eurót követelnek majd a svédeken – ha ellenük ítél a bíróság. Igaz, hiába, hiszen Peter Sunde már előre közölte: „Nem számít, hogy sok milliót, netán egymilliárdot követelnek [rajtunk]. Nem vagyunk gazdagok, nincs pénzünk miből kifizetni [egy esetleges büntetést]. Nem kapnak egy centet sem.”

Hack
Virtuális zavargások kísérik a pert: több, a Bittorrent közösség mellett kiálló hacker ugyanis támadást indított a nemzetközi zeneipar (IFPI) honlapja ellen. A svéd site tegnap egy időre elérhetetlenné is vált; a történtekért pedig a The New Generation (Den Nya Generationen) csoport vállalta a felelősséget. Az esetet látva Peter Sunde a nyilvánossághoz fordult, és egy blogbejegyzésben arra kérte az ügyükkel egyetértőket, hogy ilyen módon ne támogassák őket, mert az csak árt megítélésüknek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek