Connect with us

technokrata

Egységes mobiltelefon-töltő születhet

Kütyük

Egységes mobiltelefon-töltő születhet

Egyetértésben a Nokia, a Motorola, az LG, a Samsung, a Sony Ericsson, és még számos nagy vállalat.

Az egy dolog, hogy a különböző gyártók által készített mobiltelefonok töltői nem kompatibilisek a készülékekkel, de gyakran az is előfordul, hogy az egy adott gyártó fejlesztette telefonok sem használhatók mindegyik, ugyanattól a cégtől származó töltővel. Ezt az áldatlan állapotot már évek óta meg kellett volna szüntetni, de csak most jutott konszenzusra az iparág.

A barcelonai Mobile World Congress keretei között jelentette be a GSM Associaton, hogy egységes standardot fognak létrehozni, amelynek több előnye is lesz. A nyilvánvaló inkompatibilitási problémák megszűnése mellett csökkenteni kívánják a töltők készenléti üzemmódban történő energiafogyasztását. Az 50 százalékos mérséklésre azért van szükség, mert sok felhasználó nem húzza ki az energia-utánpótlást biztosító készüléket a konnektorból, ami így lassan, de biztosan növeli a villanyszámlát.

Az ezáltal jelentkező kevesebb széndioxid-kibocsátás mellett tovább csökkenti a környezetre rótt terheket, hogy a becslések szerint így közel 51 ezer tonnányi elektromos hulladéktól szabadulhat meg az emberiség. Nagyjából ennyivel több töltő kerül ugyanis szemétdombra, pusztán azért, mert az emberek kénytelenek több modellt is vásárolni belőle az egymással nem kompatibilis termékek miatt. Ez becslések szerint éves szinten 13-22 millió tonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását szünteti meg.

2012 lehet az az év, amikorra az univerzális töltőmegoldás (UCS) széles körben elérhetővé válik a piacokon. Ha minden a tervek szerint alakul, alig három év múlva az újonnan forgalomba kerülő mobiltelefonok zöme egységes, micro-USB csatlakozójú töltőt kap majd. A UCS létrehozásának technikai részleteiről egyébként az OMTP (Open Mobile Terminal Platform) köteles gondoskodni.

USB csatlakozók – bal szélen a micro-USB

Végül álljon itt a kezdeményezéshez már csatlakozott cégek listája: 3 Group, AT&T, KTF, LG, Mobilkom Austria, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, Telecom Italia, Telefónica, Telenor, Telstra, T-Mobile és Vodafone.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek