Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden harmadik internetező filmkalóz

Kütyük

Minden harmadik internetező filmkalóz

Ráadásul majdnem mindegyikük tudja is ezt, de nem foglalkozik vele.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint az összes, szélessávú Internet-előfizetéssel rendelkező harmada töltött már vagy rendszeresen tölt le a jogtulajdonos engedélye nélkül televíziós műsorokat vagy filmeket, szerte a világon. Egy, a Torrentfreaken megjelent, az Ovum felmérésére hivatkozó cikk szerint a letöltők többsége ugyanakkor nem napi szinten folytat kalózkodást, mindössze négy százalékuk szerzi be online, illegálisan a néznivalót.

A szerzői jogok tulajdonosai számára nem is ez az igazán rossz hír, hanem az, hogy a megkérdezettek nagyjából kétharmada (tehát azok jó része is, akik egyáltalán nem töltenek le engedély nélkül filmeket) úgy véli, morális szempontból egyáltalán nem elítélendő a mozgóképes alkotások file-cserélő rendszerekről való beszerzése. Vagyis a jogvédők minden eddigi erőfeszítése ellenére az internetezők többsége nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy a kalózkodás ezen formája ártalmas lenne. A hírhedt „Nem lopnál…” kampány, amely egy időben a hazai mozikban is futott, gyakorlatilag kudarcnak tekinthető, hiszen a felmérés(ek) szerint nem befolyásolta jelentősen a filmrajongókat.

Sokan gondolják úgy: szégyen, hogy a közkedvelt sorozatok, amik a televízióban megtekinthetők, rögzíthetők (akár a reklámok kivágása mellett), legálisan nem hozzáférhetők az Interneten. Illegálisan pedig nem kell sokat keresgélni: elég csak a The Pirate Bay keresőjét használni, és amerikai sorozatok tucatjainak legfrissebb epizódjait lehet azonnal megtalálni és letölteni. Ideje lenne tehát az elrettentés helyett más taktikát alkalmaznia a stúdióknak, mert az senkinek sem jó állapot, hogy az online letöltések miatt nem jutnak pénzükhöz. Hiszen ha nem lesz bevétel, nem lesznek műsorok sem.

Elő kellene rukkolni tehát egy jól működő, a felhasználók megváltozott igényeihez igazodó, rugalmas üzleti modellel. Amíg ez nem történik meg, addig minden egyes, a témában végzett felmérés újra és újra ugyanarra a megállapításra fog jutni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés