Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2008-as állapotok

Kütyük

Hardver- és szoftvertemető: 2008-as állapotok

Ezúttal nyolcadszorra adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

A lassan egy évtizede listavezető Duke Nukem felkerült-e a listára – és ha igen, hol végzett? Ez, és még számos más érdekesség is kiderül cikkünkből. Ahogy eddig minden évben, most is kezdjük azonban azzal, hogy tisztázzuk: mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert ennek van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tizenegy éve kéri fel olvasóit a szavazásra, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (sorban a 2001-es, 2002-es, 2003-as, 2004-es, 2005-ös, 2006-os, 2007-es év listái magyarul). Decemberben aztán meg is születet a tízes (szégyen)lista; csapjunk is a lovak közé, azaz lássuk, hogy ezúttal mely termékek/szolgáltatások érdemelték ki a kétes dicsőséget jelentő titulust!

10. Sony PlayStation Home

Sony Playstation Home

A távol-keleti konzol- (és még sok más egyéb) óriás azt ígérte még 2007 márciusában a harmadik generációs játékgépeit vásárlóknak, hogy 2008-ban virtuális világot fog számukra létrehozni – amolyan Second Life szerűt. Ez lett volna a Sony PlayStation Home, amely alig fért be a listára. Azért csak alig, mert a nyílt béta végül decemberben elindult – ám végleges szolgáltatás (még) nem készült belőle. Van egy tippünk arra, hogy az idei, 2009-es listán már nem fogjuk viszontlátni a Home-ot.

Persze azért még van mit „farigcsálni” rajta. Az eredetileg beígért videomegosztás hiányzik a bétából, és a hangalapú beszélgetés lehetőségét is eltávolította a Sony („bizonytalan ideig”). Emellett a különböző országok lakói nem tudnak egymással kapcsolatba lépni, ami azért elég nagy gond egy nemzetközinek szánt platform esetében.

9. Myka

Myka set-top box

Ez egy olyan set-top box lett volna, amelyik beépített bittorrent klienssel rendelkezik. A kicsinyke doboz HDMI kapcsolattal, H.264 kodek- és Blu-ray támogatással bírt volna. Operációs rendszerének linuxot szántak, 160 GB-os merevlemezére pedig jónéhány film felfért volna. A sok feltételes módból viszont látszik, hogy a filmkalózok álma álom maradt. Mert habár a Myka website-ja még mindig vesz fel előrendeléseket a termékre, a cég fórumán rengeteg spam és pénzvisszafizetésre irányuló kérelem olvasható.

8. Hero´s Journey

Hero's Journey játék screenshot

Idén az első játék, ami felkerült a listára, évtizedes múlttal rendelkezik már. A múlt század 90-es éveiben népszerűségük csúcsán álló MUD-ok (multiple user dungeon) egyik ismert fejlesztője, a Simutronics grafikus MMOG fejlesztésére adta a fejét – ez lett (volna) a Hero´s Journey. A maga idejében formabontó elképzelés biztosan tarolt volna – ha időben elérkezik. Napjainkban azonban nehéz dolga lenne egy World of Warcraft uralta piaci környezetben.

Mindazonáltal a fejlesztés nem állt meg, de egy kicsit eltolódott a hangsúly. A Simutronics a grafikus megjelenésért felelős HeroEngine-t az elmúlt években is „pofozgatta”, minek eredményeként sikerült eladni a licencjogokat. A Bioware például erre alapozva készíti Star Wars: The Old Republic termékét.

7. ZAP-X

Zap-x terepjáró autó

Hetedik helyre került a hobbiterepjárók (SUV) egyik soha el nem készült modellje, a ZAP-X EV SUV, melynek érdekessége, hogy elektromos meghajtással működött volna. Közel 600 kilométeres hatótávolságra lett volna képes, ha elkészül. Fejlesztője, a Zap állítása szerint a 644 lóerős masina elméletben 250 kilométer per órás végsebességre lett volna képes. A remény azonban még nem halt meg: hivatalos közlés szerint nem hagytak fel a fejlesztéssel, csak a megjelenést tolták ki, 2010-re. Aaron Bragman, a Global Insight autóipari elemzője azonban nem bízik abban, hogy végül kézzelfogható termék lesz a ZAP-X, szerinte az autó jó példa a közlekedési vaporware-ekre.

6. Microvision Pico projector

Microvision pico projektor

Kisméretű projektor mobiltelefonhoz – tulajdonképpen ezzel a három szóval össze is lehet foglalni, mire is szánta a Microvision termékét. A cég elképzelései szerint nem csak mobiltelefonokba, hanem laptopokba, kamerákba és hordozható médialejátszókba is be lehetne építeni a kis vetítőt, így teljesen feleslegessé válna a kijelző méretének növelése, mivel a projektor megfelelő nagyságban tudná megmutatni a digitális tartalmakat.

Mindmáig csupán prototípusokat láthattak a szerencsések a Pico projektorból. Ez azért is hátrány a cég számára, mert közben a rivális nagyok felfedezték, micsoda potenciál rejlik egy mobil miniprojektorban, és beszálltak a piacra – a Toshiba például már szintén eljutott a prototípus fázisig. Ennek ellenére a Microvision nem hagyta abba a fejlesztést: megállapodott a Motorolával egy beépített projektorral rendelkező mobiltelefon elkészítésére. Nem kizárt, hogy a következő évben már ezzel a termékkel kerülnek majd be a Wired magazin vaporware listájára.

A lista folytatódik, kattintson: Szoftverek, dögivel



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés