Connect with us

technokrata

A lényegesebb magyar hírek egy helyen

Kütyük

A lényegesebb magyar hírek egy helyen

Google News-ból Google Hírek – mától anyanyelvünkön is elérhető a hírgyűjtő szolgáltatás. Plusz: Picasa, szintén magyarul.

A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy eltérő nyelven elérhető komplex szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy könnyedén hozzáférhessenek a különböző hírportálok által a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz. A Hírek oldalán főcímek és a cikkek rövid összefoglalói találhatók, valamint egy szám, amely azt mutatja meg, hogy az adott hírt hány forrás közölte le valamilyen formában. A címekre kattintók az eredeti cikkekhez, míg az alaposabb ismereteket szerezni kívánók a számra klikkelve az összes, abban a témában írott anyaghoz juthatnak el. Így a felhasználók ahelyett, hogy csak egy internetes lap egyetlen írását olvasnák el, az adott eseményt számos nézőpontból ismerhetik meg és további információkat is kereshetnek róla.

A Google Hírek a keresőhöz hasonló elven működik: a Google robotjai által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalma különleges algoritmusok közreműködésével kerül fel az oldalra. A felhasználók ezek között kereshetnek és böngészhetnek. Egy-egy sztori főcíméről, azaz vezető cikkéről – a keresési találatok sorrendjéhez hasonló módon – szintén számítógépes algoritmusok, nem pedig emberi szerkesztők döntenek.

Google News történelem
A Google Hírek angol verziójának, a News-nak az ötlete 2001-ben született meg egy a Google-nál dolgozó fejlesztőmérnök fejében. Ő és csapata 2002 áprilisában indította el a szolgáltatást kísérleti jelleggel, húsz százalékos projektje keretében. Ismeretes, hogy a Google mérnökei munkaidejük húsz százalékát valamely általuk választott projektre fordíthatják. A News mellett így jött létre többek között az Orkut közösségépítő oldal és az AdSense for Content hirdetési megoldás is.

Picasa
A szintén Google tulajdonban levő program legfrissebb verziója is elérhetővé vált magyarul az utóbbi napokban. A képek rendszerezésére és kisebb mértékben történő módosítására szolgáló programnak, a Picasának a legtöbb szolgáltatást nyújtó utolsó kiadása mindezidáig kizárólag angolul volt letölthető, mától azonban az idegen nyelven nem beszélő hazai felhasználók is használhatják. A 3-as verzió legfontosabb újdonságai közé tartozik többek között a retusálási opciók megjelenése, a Picasa Webalbumokkal történő automatikus szinkronizáció lehetősége, a videók szerkesztése, a képernyőmentések készítése, a vízjelezés vagy az automatikus vörösszem-korrekció is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle