Connect with us

Nincs több per a zeneletöltők ellen

Kütyük

Nincs több per a zeneletöltők ellen

Akár fel is légezhetnének a dalmegosztó internetezők, de…

Amint arról anno mi is írtunk, több mint öt év telt el azóta, hogy az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) elkezdte az USA-beli zenerajongók beperelését. „Célunk nem a bosszú vagy a büntetés,” – mondta 2003 szeptemberében az RIAA akkori elnöke, Cary Sherman – „csak azt szeretnénk elérni, hogy a peer to peer felhasználók hagyják abba a zenék illegális megosztását.”

Nos, ezt nem sikerült elérni, annak ellenére sem, hogy több mint 35.000 amerikai internetező került végül a jogvédők célkeresztjébe (zömük kénytelen volt megegyezni peren kívül). Éppen ezért az RIAA úgy döntött, hogy felhagy az egyszeri internetezők perelgetésével, és taktikát változtat. Elhatározásuk szerint a problémát a gyökereknél kell megfogni, ezért most az Internet-szolgáltatókból próbálják meg kiverni a jelenség megszüntetését. Ez persze könnyen visszafelé sülhet el. Mert míg egy névtelenségbe burkolózó, csak az IP-címe által azonosított internetező nehéz célpont, egy ISP-t jóval könnyebb utolérni. Ugyanakkor egy átlagember nem engedhet meg magának olyan ügyvédeket, mint akikre az Internet-szolgáltatók költhetnek, már csak összehasonlíthatatlanul nagyobb büdzséjük révén is.

Az RIAA ugyanakkor azt reméli, hogy még azelőtt sikerül megállapodást kötni, mielőtt a szolgáltatókat el kellene kezdenie perelni. Bízik benne, hogy az ISP-k meggyőzhetők lesznek, hiszen néhány Internet-szolgáltató máris részt vesz olyan, a hanglemezkiadók jogait védő szervezet által életre keltett önkéntes programokban, amik a jogsértéseket hivatottak meggátolni. Például az ISP-k monitorozhatják saját hálózatuk adatforgalmát, és az azon dalcserét végző felhasználókat felszólíthatják tevékenységük abbahagyására, vagy akár szankcionálhatják is őket. Az RIAA pedig csak azokat citálná bíróság elé, akiket szolgáltatójuk nem tud „észre téríteni”.

A szólásszabadságért küzdő Electronic Frontier Foundation (EFF) üdvözölte a jogvédők peres eljárássorozatának befejezését. Ugyanakkor a polgári szervezet aggályosnak tartja, hogy az RIAA immár az amerikai Internet-szolgáltatókat helyezi nyomás alá. Az EFF szerint ez oda vezethet, hogy az amerikai internetezők 20 százaléka rövidesen nem férhet hozzá az Internethez.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom