Connect with us

technokrata

HD-s videók a Youtube-on

Kütyük

HD-s videók a Youtube-on

Beköszöntött a nagyfelbontású klipek korszaka.

Tegnap jelentette be a Google tulajdonában levő Youtube, hogy új gyűjtőoldalt indított, ahol az összes olyan videó elérhető, melyet HD-s minőségben (1290×720 pixel, 16×9 képarány) töltöttek fel a site-ra. Ezzel párhuzamosan a Youtube HD lejátszója szélesképernyős formában kínálja megtekintésre a kívánt tartalmakat, ezzel gyakorlatilag teljes szélességében kihasználva a böngészők ablakát. Emellett az üzemeltető közzétett egy leírást is, ahol arról olvashatunk tanácsokat, miként kell kódolni a nagyfelbontású videókat, és hogyan lehet elkerülni az úgynevezett windowboxing hatást, vagyis azt, hogy az értékes tartalmat fekete csíkok vagy keret vegye körül.

Ismeretes, hogy egy ideje már lehetőség van az alap 320×240 pixeles felbontású videók helyett nagyobb felbontás használatára is. Ezt eddig a lejátszó alatt megjelenő „watch in high quality” feliratra kattintva lehetett elérni. Nos, ugyanitt találjuk a nagyfelbontású tartalmak megtekintésének lehetőségét is – ha lehetőségünk van erre, akkor a „watch in HD” felirat révén használhatjuk ki ezt.

Ez rövid idő alatt már a harmadik jelentősebb fejlesztése a Youtube-nak. Amint arról mi is írtunk, október végén teljes filmeket kezdett kínálni a szolgáltatás, míg november végén a szélesképernyős lejátszás debütált. És nincs vége a fejlesztéseknek: három további gyűjtőoldalt is közzétettek, amelyek a Google News-on népszerű hírekből, az érdekesebb zenei klipekből és filmekből kínálnak válogatást.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle