Connect with us

Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális

Kütyük

Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális

Tíz DVD-ből hét nem eredeti – állítják a hazai jogvédők.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) közlése szerint a filmipar 2005-ben a kalóztevékenységek miatt megközelítőleg 102 millió dollárral lett szegényebb. Az egy főre vetített „veszteséglistán” Magyarország – Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia után – a negyedik helyet foglalta el. Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális, és tíz DVD-ből hét nem eredeti, állítja az ASVA. A magyarországi jogvédő szervezetek becslése szerint ennek következménye, hogy csak a filmiparhoz kötődő tevékenységekben évente hozzávetőleg 100 milliárd Ft kár éri az országot, az adófizetőket.

A szerzői jogok megsértése különösen érzékenyen érinti a magyar filmkészítőket. A filmkészítés drága, ha elmarad az anyagi siker, azaz a nézők nem a moziban és hivatalos DVD-ken, hanem kalózkópiákon nézik meg az alkotásokat, hiába jó egy film, kudarc lesz a vállalkozás vége. A filmkészítés jövőjét alapjaiban veszélyezteti az interneten terjedő kalózkópiák, a hamisított DVD-k, illetve az elkészült alkotások illegális letöltése.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) ezért kezdeményezte a magyar filmesek és a HENT együttműködését a filmipart érintő szellemi tulajdonjogok védelme érdekében. A HENT célja, hogy a kezdeményezést a magyar filmipar összes szereplője megismerje, és támogassa.

Első lépésként a MAFILTER nyilatkozatot 2008. december 16-án 11 órakor dr. Kondorosi Ferenc kormánybiztos és a magyar filmipar meghívott vendégei mutatták be a nyilvánosságnak. A sajtótájékoztatón a nyilatkozatot a résztvevő művészek (Mécs Mónika, Herendi Gábor, Sas Tamás) és jogvédő szervezetek képviselői (Kálmán András – ASVA, Bálint Péter – Magyar Filmforgalmazók Egyesülete) ellátták kézjegyükkel. A szöveg ezután felkerül a HENT honlapjára, amelyhez mind a filmipar szereplői, mind az üggyel szimpatizáló állampolgárok és szervezetek csatlakozhatnak.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom