Connect with us

Adó a letöltések után

Kütyük

Adó a letöltések után

Az állami deficit csökkentése újszerű sarcok kivetésére sarkallja a politikusokat.

A világ legfejlettebb gazdasága, az Egyesült Államok nehéz hónapokat él meg – a gazdasági világválság az amerikaiak féktelen költekezése és hiteligénye miatt alaposan megrengette az országot. New York állam például 15,4 milliárd dolláros deficitet halmozott fel mostanáig (igaz, nem álltak nullán a pénzügyi krízis előtt sem), aminek eltüntetéséhez (vagy legalábbis csökkentéséhez) nemrég David Paterson kormányzó egy újfajta adónemet vetne be.

Ipod tax, vagyis Ipod adó néven tett javaslatot Paterson, miszerint New Yorknak államilag és helyileg is adót kellene kivetnie a „digitálisan működő szórakoztató szolgáltatásokra”, olvasható a The New York Daily News-ban. Eszerint adót kellene fizetni az e-bookok, a digitális zenék letöltése után, ami pedig azzal járhat, ha sikeresen átjut a törvényhozási procedúrán a javaslat, hogy a new yorkiak számára megdrágul a digitális tartalmakhoz való legális hozzáférés. És nem csak a letöltések után – a sporteseményeket, a mozijegyeket, a műholdas televíziózást és a rádiózást is érinti a szabályozástervezet.

Maga az adó újszerű – de nem teljesen új. New York csak az elsők között lenne a sorban, de olyan államok már megelőzték, mint Alabama, Arizona, Colorado, Hawaii, New Mexico, Texas és Washington. Kalifornia és Wisconsin hasonló tervekkel próbálta egyensúlyba hozni büdzséjét, ám az ottani törvényhozás végül gátat szabott a próbálkozásoknak. Nem mellesleg az IT-s ipar nagyágyúi lobbijának köszönhetően: érthető, hogy az Ebay, az AOL, a Yahoo és még sokan mások nem akarnak digitális adót, hiszen a visszaeső felhasználói költések miatt csökkentheti bevételeiket.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom