Connect with us

Itt a Mobil TV: Budapesten bárki kipróbálhatja a DVB-H-t!

Kütyük

Itt a Mobil TV: Budapesten bárki kipróbálhatja a DVB-H-t!

Az Antenna Hungária elindította a DVB-H mobil-televíziós sugárzást Budapesten, mely a Nokia kompatibilis készülékeivel is vehető.

Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati TV-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást.

A 2008. december 1-jén elindult DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező Nokia készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.

Az Antenna Hungária DVB-H szolgáltatása jelenleg a Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén az N96-on vehető. A Nokia N96-on pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a nagy, 2,8 colos képátlójú, 16 millió színű QVGA, TFT kijelző kifogástalan képet biztosít a műsorokhoz, így tökéletes minőségben nézhetjük a kiválasztott adót. Az élvezetes hangzásért pedig a sztereó hangszórók felelnek. A Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul segítségével a felhasználók már meglévő, kompatibilis S60-as Nokia okostelefonjaikon is élvezhetik az adást – így a mobil-televíziós adás vétele kisebb beruházással is több tízezer felhasználó számára azonnal elérhetővé válik.

A jelenlegi technológia arra is lehetőséget ad, hogy a szabadon vehető műsorok mellett fizetős csatornák is megjelenhessenek, melyhez a meglévő platformot tartalomvédelmi technológiával kell kiegészíteni. ˝Az AH a következő hónapokban a mobilhálózatok üzemeltetőivel együttműködve igyekszik megtalálni azt az optimális üzleti modellt, amely vonzó az előfizetők számára, és a szolgáltatók részéről is vállalható˝ – mondta el Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója.

˝A mobilkészülékek teljesen új felhasználási formákat, szokásokat hoznak életünkbe – igaz ez a médiafogyasztásra is. Az előzetes tanulmányok szerint mobil televíziózásra világszerte nagy igény mutatkozik: a felmérések szerint 2011-re 130 millióan néznek majd TV műsort mobilkészülékükön˝ – mondta el Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója. ˝Nagy öröm számomra, hogy a közép-európai térségben, hazánkban az elsők között fogható a digitális mobiladás – ezzel olyan, fejlett technológiájú országokhoz csatlakozunk, mint Finnország, Németország, Franciaország, Malajzia vagy Tajvan. A Nokia úttörő szerepet játszott a digitális mobil-televíziózás technológiai alapjainak megalkotásában és szabványosításában. A piacon elérhető készülékeink pedig széles felhasználói réteg számára teszik elérhetővé a szolgáltatást˝ – tette hozzá Dankovics Tamás.

Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as TV-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom