Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt a Mobil TV: Budapesten bárki kipróbálhatja a DVB-H-t!

Kütyük

Itt a Mobil TV: Budapesten bárki kipróbálhatja a DVB-H-t!

Az Antenna Hungária elindította a DVB-H mobil-televíziós sugárzást Budapesten, mely a Nokia kompatibilis készülékeivel is vehető.

Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati TV-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást.

A 2008. december 1-jén elindult DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező Nokia készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.

Az Antenna Hungária DVB-H szolgáltatása jelenleg a Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén az N96-on vehető. A Nokia N96-on pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a nagy, 2,8 colos képátlójú, 16 millió színű QVGA, TFT kijelző kifogástalan képet biztosít a műsorokhoz, így tökéletes minőségben nézhetjük a kiválasztott adót. Az élvezetes hangzásért pedig a sztereó hangszórók felelnek. A Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul segítségével a felhasználók már meglévő, kompatibilis S60-as Nokia okostelefonjaikon is élvezhetik az adást – így a mobil-televíziós adás vétele kisebb beruházással is több tízezer felhasználó számára azonnal elérhetővé válik.

A jelenlegi technológia arra is lehetőséget ad, hogy a szabadon vehető műsorok mellett fizetős csatornák is megjelenhessenek, melyhez a meglévő platformot tartalomvédelmi technológiával kell kiegészíteni. ˝Az AH a következő hónapokban a mobilhálózatok üzemeltetőivel együttműködve igyekszik megtalálni azt az optimális üzleti modellt, amely vonzó az előfizetők számára, és a szolgáltatók részéről is vállalható˝ – mondta el Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója.

˝A mobilkészülékek teljesen új felhasználási formákat, szokásokat hoznak életünkbe – igaz ez a médiafogyasztásra is. Az előzetes tanulmányok szerint mobil televíziózásra világszerte nagy igény mutatkozik: a felmérések szerint 2011-re 130 millióan néznek majd TV műsort mobilkészülékükön˝ – mondta el Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója. ˝Nagy öröm számomra, hogy a közép-európai térségben, hazánkban az elsők között fogható a digitális mobiladás – ezzel olyan, fejlett technológiájú országokhoz csatlakozunk, mint Finnország, Németország, Franciaország, Malajzia vagy Tajvan. A Nokia úttörő szerepet játszott a digitális mobil-televíziózás technológiai alapjainak megalkotásában és szabványosításában. A piacon elérhető készülékeink pedig széles felhasználói réteg számára teszik elérhetővé a szolgáltatást˝ – tette hozzá Dankovics Tamás.

Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as TV-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés