Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Bittorrent megöli az Internetet?

Kütyük

A Bittorrent megöli az Internetet?

Vissza a 90-es évekbe: elérhetetlenül lassú a VoIP, szakadozik az online játék – mindez a uTorrent kliens trükkje miatt?

Közismert, hogy a Bittorrent generálta óriási adatforgalom egyre nagyobb gondot okoz az Internet-szolgáltatóknak, akik mind gyakrabban valamilyen korlátozást igyekeznek életbe léptetni ellene. Ez többnyire úgy zajlik, hogy szűrik a TCP-forgalmat. A közkedvelt uTorrent megosztókliens fejlesztői ezért kitalálták, hogy a szoftver 1.9-es verziójában megkerülik ezt, mégpedig úgy, hogy a TCP helyett UDP protokollt használnak.

Az IP-be csomagolt TCP és UDP felhasználási területe eddig különbözött egymástól. Az első protokollt olyan helyeken alkalmazták, ahol fontos volt, hogy minden adatcsomag megérkezzen, akár annak ellenére is, hogy ez késlekedést okoz a kommunikációban. Hiszen egy e-mailnél nem gond, ha néhány (másod)perccel később „esik be” a postafiókba, de nem hiányozhat egyetlen része sem. Az UDP pedig pont ennek ellenkezője: egy-két adatcsomag elveszhet, de az adatáramlás nem késlekedhet. Jó példa erre az Internet-alapú hangtovábbítás: ha egy-egy csomag elvész, azt többnyire észre sem veszik az egymással beszélgető felek (vagy nem zavaró a jelenség), de az jelentősen feltartaná a kommunikációt, ha egy adatcsomag miatt (másod)perceket állna a beszélgetés.

Egyesek szerint ha az uTorrent „ráül” az UDP-re, akkor annak az online többszereplős játékok és a VoIP látja a kárát. Az irdatlanul nagy adatmennyiség ugyanis annyira leterhelheti, hogy mégiscsak belassul az ezen protokoll segítségével zajló adatforgalom, vagyis lehetetlenné válik a folyamatos beszélgetés, a nagyobb akadások nélküli játék. Az uTorrent közösségi menedzsere, „Firon” ugyanakkor más véleményen van. Szerinte az UDP használata miatt lecsökken az összekapcsolódást segítő, úgynevezett handshake jelek mennyisége; ráadásul a uTorrent képes önmaga korlátozására, ha azt a hálózati kondíciókban bekövetkezett változások indokolják. Firon meg van győződve arról, hogy a lépés inkább csökkenteni fogja az Internet terheltségét, ahelyett, hogy túlterhelné a Világhálót.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés