Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sanyo: újszerű töltés az akkumulátorok számára

Kütyük

Sanyo: újszerű töltés az akkumulátorok számára

Lassú önkimerülés, antibakteriális bevonat, plusz munkában a Nap ereje.

A vállalat újszerű, korábban nem kapható töltési rendszert dolgozott ki a ma már mindenütt jelenlévő „kis készülékek” számára, mint a mobiltelefonok, PDA-k, fényképezőgépek vagy a hordozható videojátékok – nyilatkozta Peter Simon, a Sanyo közép-kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója. A Hybrid Charging System nevű, több modellből álló rendszer „lelke” egy új generációs akkumulátorokból álló csomag, melyet napelemmel és hálózati árammal is feltölthetünk. Az így nyert, illetve eltárolt energiát akár egy év múlva is használhatjuk kisebb készülékeink működtetésére, vagy feltöltésére, jellemzően USB szabványú kimeneteken keresztül.

Az energiát tároló, eneloop néven kifejlesztett akkumulátorok egyik, talán legfontosabb különlegessége, hogy önkisülésük igen alacsony. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltöltött akkumulátorok még egy év tárolás után is megőrzik energiájuk 75 százalékát. Ennek a tulajdonságnak köszönhető, hogy a már hazánkban is kapható eneloop egyben a világ első feltöltötten kapható, azonnali használatra kész akkumulátora is. A termékcsalád AAA, és AA méretben kapható, de – jelenleg egy átalakító segítségével, később önálló cellaként – C, illetve D méretű elemek helyén is használhatók. Minden cella rendelkezik egy PTC nevű szolgáltatással, mely a túlzott áramleadástól védi a készülékeket, amiben felhasználják, valamint minden eneloop elem antibakteriális bevonattal van ellátva, amit a csomagoláson egy címke is igazol.

Az eneloop egyesíti magában az alkáli elemek és az akkumulátorok legjobb tulajdonságait: az azonnali használhatóságot, a hosszú tárolási időt és az 1000 alkalommal újratölthető kialakítást. Digitális kamerákban használva négyszer-ötször annyi felvétel készíthető, mintha hagyományos alkáli elemet használnánk.

A Hybrid Charging System további meghatározó elemei a napelemek, hivatalos néven fotovoltikus cellák. Segítségükkel néhány óra alatt feltölthetők a már említett készülékek. A megoldásnak bel- és kültéri változata egyaránt kapható. A cég itt is felhasznált, HIT nevű napeleme a létező egyik legjobb hatásfokú cella, a beérkező energia 19,7 százalékát képes hasznosítani. Elsősorban ezeken a cellákon alapul a Sanyo alternatív energia koncepciója, legyen szó városok, háztartások, vagy mint jelen esetben, kis elektronikai készülékek áramellátásáról. Ezeket a HIT cellákat – ipari légkondicionáló berendezések beltéri egységei mellett – főleg a vállalat 1999 szeptemberében alapított, 830 személyt foglalkoztató dorogi gyárában, Magyarországon állítják elő. A cég jelenleg 11600 m2-en gyárt napelemeket, de a keresletre jellemző, hogy 2010-re ez az alapterület 25000 m2-re növekszik majd.

Az eneloop energiatárolási képességeit nemcsak a napelemes technológiával kombinálva használja fel a Sanyo. A szintén újdonságnak számító Mobile Booster termékcsalád tagjai kompakt akkumulátorpakkok, melyek – típustól függően – a számítógép USB portjáról, illetve hálózati áramról és USB portról tölthetők fel. A feltöltött egységek bárhol, akár hosszabb idő után is árammal látják el a már említett kisebb elektronikai eszközöket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés