Connect with us

technokrata

Youtube: videók jobb minőségben

Kütyük

Youtube: videók jobb minőségben

Szélesképernyőssé válik a szolgáltatás.

Az elmúlt napokig az amerikai szolgáltatás 4:3-as arányú képet biztosított az adatbázisba feltöltött videóinak megjelenítése során. Ez azt jelentette, hogy ha a videó egy szélesképernyős (widescreen) filmből származott, akkor az eredeti 320×240 (vagy 480×360) pixeles felbontású képen alul és felül csíkokat láttunk, vagyis a film(részlet) még kisebbé vált. Napjaink mozgóképes alkotásai azonban többnyire már 16:9-es vagy 16:10-es képaránnyal bírnak, így a Youtube-on egyre gyakrabban találkozhattunk ezzel a jelenséggel. Mostanáig.

A Youtube blogjában olvasható bejegyzés szerint a lap szélességét 960 pixel szélesre növelték, így jutott hely a widescreen videók kicsinyítés nélküli megjelenítéséhez. Az új lejátszó természetesen megbirkózik a 4:3-as klipekkel is; ám a lépés egyértelmű üzenet az egész estés filmek megjelenítése felé. Az első fecskéről egyébként majdnem pontosan egy hónappal ezelőtt számoltunk be.

Mindazonáltal a beágyazott videóknál egyelőre megmarad a hagyományos lejátszó, így emiatt nem kell áttervezni a weboldalakat. És lehet, hogy a Youtube oldalakon megjelenített videók esetében is változtatni fog valamelyest az üzemeltető – a felhasználói reakciók ugyanis vegyesek. Sokan szeretnék, ha nem lenne alapértelmezett a szélesképernyős lejátszó, vagy választható lenne, esetleg automatikusan működne.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák