Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Ultraolcsó PC

Annak, akiknek még a netbookok is drágák…

Az olyan fejlődő régiókban, mint Afrika, Ázsia, Kelet-Európa, hatalmas igény van az internetezésre alkalmas eszközök iránt. Azokon a helyeken is van piac azonban, ahol a szélessávú hálózati lefedettség jó, de még a netbookok is túl sokba kerülnek. A Qualcomm a hét közepén jelentette be új számítógépét, amellyel jobban ki lehet aknázni a nagysebességű wireless Internet-hozzáférés lehetőségét; ugyanakkor kifizethető közelségben van az anyagilag gyengén álló felhasználók számára is.

Kayak – ezt a nevet kapta a Qualcomm fejlesztése, amit tulajdonképpen egy PC alternatívájának szánnak. Azért kínálhatja alacsony áron a vállalat, mert a masina teljes mértékben internetes szoftverekre alapul, így nem igényel erős hardvert. Például böngészőnek Opera browsert használ, amin keresztül eléri a Web 2.0-s alkalmazásokat. Képes televízióhoz vagy monitorhoz kapcsolódni, lehet hozzá egeret és billentyűzetet csatlakoztatni. Felvértezték zenelejátszó és játékkonzolos funkciókkal is; mindemellett gyakorlatilag nem is alapoz arra, hogy vezetékes csatlakozással jusson fel valaki a Világhálóra.

Internet dobozolva

Bemutatkozásakor a Qualcomm azt is nyilvánosság elé tárta, hogy nincsen kőbe vésve a masina kialakítása: a referenciadesigntól eltérhetnek a gyártók. Az alapmodell mindenesetre a vállalat saját Mobil Station Modem (MSM) chipkészletének hétezres sorozatát tartalmazza, amely egyszerre biztosítja a szükséges számítási teljesítményt és a csatlakozást (amely akár 3G alapokon is történhet).

Az első példányok a tajvani Inventec gyártósoráról fognak „legördülni”, és a délkelet-ázsiai piacokra kerülnek. A „próbakör”, melynek során a koncepció életképességét vizsgálják, 2009 első negyedében fog zajlani CDMA2000 és WCDMA (UMTS) hálózatokon.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés