Connect with us

technokrata

Új akkuk Koreából: nyolcszor hosszabb üzemidő

Kütyük

Új akkuk Koreából: nyolcszor hosszabb üzemidő

Kitartóbb noteszgépek, mobiltelefonok jelenhetnek meg.

Nagy hátrányuk a mai elektronikus eszközeiben (mobiltelefonok, PDA-k, laptopok) általánosan alkalmazott lítium-ionos akkumulátoroknak, hogy relatíve alacsony kapacitással rendelkeznek. Persze a hordozható eszközök egyes elemei sajnos még mindig elég sok energiát igényelnek; tény, hogy napjaink átlagos noteszgépe 2-3 óránál többet nem bír ki egyetlen töltéssel, tápcsatlakozás nélkül.

Ezen változtathat az a dél-koreai fejlesztés, melyet a Hanjang Egyetem végzett. Az oktatási intézmény alkalmazott kémia tanszékének professzora, Cso Jae-Fil (Cho Jae-phil) és kutatócsapata nemrég arról számolt be, hogy munkájuknak köszönhetően a lítium-ionos akkumulátorok akár nyolcszor hosszabb ideig is működésben tarthatnak egy elektronikai eszközt. Ezt a katód anyagának megváltoztatásával sikerült elérniük.

A töltéstároló kapacitás annak köszönhetően nőtt meg, hogy az általánosan használt grafitot lecserélték. A grafit ugyanis csak korlátozott mértékben képes lítium-ionok tárolására. Ezzel szemben a professzor szilíciumot alkalmazott, ami állítása szerint nyolcszorosára növelte laboratóriumi körülmények között a teleppel elérhető üzemidőt.

Kereskedelmi forgalomba kerüléséről egyelőre még nem érkezett információ, de az iparág már élénken érdeklődik a módosított akkumulátortechnika iránt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák