Connect with us

technokrata

Influenzajárvány az Interneten

Kütyük

Influenzajárvány az Interneten

Pusztán a keresések alapján meghatározható, hol tombol a vírus.

Itt az influenza-időszak – a betegség ősz végén, télen és kora tavasszal fenyegeti leginkább az északi félgömb lakóit. Nem szabad félvállról venni jelentőségét, mert akár súlyos szövődményeket (tüdő- és hörgőgyulladás, középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívizomgyulladás) is okozhat, szélsőséges esetben halálhoz is vezethet.

Mit tehetünk ellene? Azon kívül, hogy beoltatjuk magunkat, ha lehetőségünk van rá, arra is vigyázhatunk, hogy ne menjünk fertőzött társaink közé. Ám azt általában már csak akkor tudja meg az ember, hogy vigyáznia kellene, mert tombol a vírus, amikor már ő is megfertőződött. Kivéve, ha figyelmes az ilyen témájú hírekre, jelentésekre. Vagy Google-t használ.

Az amerikai óriásvállalat ugyanis a minap bejelentette, hogy új site-ot hozott létre az influenzavírus terjedésének vizsgálatára. A Google Trends-nél használt kulcsszavas követő technikával operál ez esetben is a vállalat; azt figyelik, hogy az internetezők hányszor gépelik be a flu (az influenza angol neve) kifejezést a keresőbe. Emellett rögzítésre kerül a keresés fizikai helye és ideje is. Az aggregált adatokból pedig meglepő következtetések vonhatók le.

A 2003-ig visszanyúló információk elemzése során kiderült, hogy a vírusra való rákeresés mértéke összességében egyesen arányos az adott helyen kialakuló influenzavírus méretével. Az amerikai járványügyi intézet (CDC) múltbéli adataival vetették össze saját adataikat a Google-nél, így jöttek rá, hogy az internetezők voltaképp maguk szolgáltatnak információt arról, mennyire fertőzött az a terület, ahonnan böngésznek.

Miért érdemes figyelembe venni a Google adatait? Egyrészt mert jóval olcsóbban állítható fel a járvány terjedésének térképe, másrészt pedig azért, mert az észlelési folyamat nagyon gyors. A CDC tempójához képest két héttel hamarabb állnak rendelkezésre az adatok egy vizsgált (USA-beli) területről. És mindez valószínűleg nem csak az influenza esetén működőképes – jelenleg azt vizsgálják, hogy például az AIDS-re és a madárinfluenzára „ráhúzható-e” ez a kutatási módszer.

És amihez nem kell a Google: évek tapasztalata szerint mindössze három hétre vagyunk a legnagyobb járványok kialakulásának idejétől, amelyek aztán egész januárban kitartanak, tehát vigyázzunk magunkra!

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák