Connect with us

technokrata

T-Mobile: ilyen még nem volt Magyarországon

Kütyük

T-Mobile: ilyen még nem volt Magyarországon

Európában elsők között hidrogénnel működő bázisállomással kísérletezik a hazai T-Mobile.

Hosszú előkészítés után a T-Mobile, a technológiában élenjáró amerikai és hazai közreműködő cégek szakemberei Európában az elsők között üzembe helyezték az első magyarországi PEM cellával, azaz hidrogénnel működő bázisállomást. A legkorszerűbb technológia és további környezetbarát megoldások kombinált alkalmazásával teljes mértékben ˝zöld˝ bázisállomások telepíthetők, azaz kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is.

A T-Mobile (Magyar Telekom) szakemberei a PEM bázisállomással nemzetközi viszonylatban is élen járnak, hiszen Európában hasonló kísérleteket eddig néhány állomással még csak Svédországban végeztek. A PEM (Proton Exchange Membran) cella a hidrogéngázt használja fel oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogén ionok és szabad elektronok keletkeznek. Az elektronok sokaságából villamos áram hozható létre, a hidrogénionok a levegő oxigénjével egyesülve pedig vízként távoznak a cellából. A hidrogén a föld egyik legalapvetőbb anyaga, minden vízcseppben és szinte valamennyi szerves vegyületben megtalálható. A belőle nyerhető energia tehát szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre. A vízből például elektrolízissel állítható elő, amihez a villamos áram szintén természetes módon szélerőművekből nyerhető. A PEM cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg, emiatt a cella rendkívül hosszú életű. A környezetbe illeszkedését pedig a víz-hidrogén-víz körfolyamat jellemzi.

A PEM cellával és a szélenergiával olyan körfolyamat valósítható meg, mellyel az energiafelhasználás teljes mértékben ˝zöld˝, azaz szén-dioxid-mentes lesz. Az új megoldással a bázisállomásokból száműzhetők a kőolajszármazékokat felhasználó dízelgenerátorok, az energiafaló klímaberendezések és a káros anyagokat tartalmazó akkumulátorok. A T-Mobile műszaki csapata felkutatta a PEM cella gyártásában jelenleg élenjáró amerikai cég szakembereit és több más közreműködő külföldi és hazai vállalkozás bevonásával rendszerbe integrálta az általa kínált 5 kW teljesítményű berendezést.

Ez a környezetbarát fejlesztés a Magyar Telekom környezettudatos törekvéseinek fontos állomása. A XV. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton sikeresen szerepelt intelligens átszellőztető rendszer sikereire építve ezzel a megoldással megvalósulhat a valóban alternatív energiaellátás, csökkenthető az energiafogyasztás. A Magyar Telekom széles körben tervezi a PEM technológia alkalmazását, elsősorban a szükségüzemű tápellátás terén, másrészt minden olyan műszaki területen, ahol a járulékos energiamegtakarítás és üzemeltetési költségcsökkentés révén a beruházás reális megtérüléssel kecsegtet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek