Connect with us

technokrata

Okostelefonok: az Apple már a Nokia nyomában

Kütyük

Okostelefonok: az Apple már a Nokia nyomában

Friss helyzetjelentés az okostelefonok piaci szegmenséről.

A Canalys piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében globálisan mintegy 39,85 millió smartphone talált gazdára. 2007 hasonló időszakában 31,15 millió ilyen készüléket adtak el a gyártók, vagyis elmondható, hogy a piac tizenkét hónap alatt mintegy 27,9 százalékos növekedésen ment keresztül.

Ahogy a teljes mobilpiacot, úgy a smartphone szektort is a Nokia uralja, azonban nem mehetünk el szó nélkül a finn cég igen jelentős piacvesztése mellett. Míg a Nokia egy évvel ezelőtt még a smartphone piac 51,4 százalékát tudhatta magáénak, addig most már csak 38,9 százalékos a piaci részesedése (15,48 millió eladott okostelefonnal).

A Nokia ellentéte az iPhone készülékekkel nyomuló Apple, mely gyártó 2007 harmadik negyedévében még csak 3,6 százalékos piacrészt birtokolt, 2008 hasonló időszakában viszont már 17,3 százalékos részesedéssel rendelkezett, ennek köszönhetően pedig azonnal felugrott a toplista második helyére.

A különböző BlackBerry modelljeiről ismert RIM sem panaszkodhat, hiszen az egy évvel ezelőtti mintegy 10,6 százalékos piacrésze mára 15,2 százalékra hízott. A negyedik pozícióban az amerikai Motorola tanyázik, mely gyártónak 6,6-ról 5,8 százalékra esett vissza a részesedése. Az ötödik a tajvani HTC, mely egy év alatt 2,7-ről 5,8 százalékra ugrott előre, köszönhetően a rendkívül sikeres Touch modelleknek.

Érdekesség továbbá, hogy a Symbian szoftveres okostelefonok piacrésze az elmúlt tizenkét hónapban 68,1 százalékról 46,6 százalékra zsugorodott. A jelenleg forgalomba kerülő mobiltelefonoknak egyébként körülbelül 13 százaléka tekinthető smartphone-nak.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák