Connect with us

technokrata

Miért kerülendő a pornó a munkahelyen?

Kütyük

Miért kerülendő a pornó a munkahelyen?

Hatósági módszerekkel nyomoznak az alkalmazottak után. Néhány ártatlannak hitt kép, és máris repülhet az alkalmazott.

Nem vitás, hogy az irodai munkahelyen ma már szinte mindenhol létező Internet-hozzáférés nem kívánt hatásokkal is jár – a munkavállalónak termelékenységcsökkenést okoznak a „szabadidős” weboldalak meglátogatása. Ide tartoznak például a felnőtt tartalommal ellátott site-ok, amelyek nem csak munkamentes időtöltést jelentenek az alkalmazottak számára, hanem a céges adatforgalom jelentős mértékű megugrását is okozzák. Emellett a munkavégzéshez szükségtelen irányba tereli a többnyire férfi alkalmazottak figyelmét, ami melegágya lehet például a szexuális indíttatású társalgásoknak. Nem véletlen, hogy a legtöbb munkahelyen nem örülnek a jelenség felbukkanásának.

Ennek egyik eszköze lehet az USA-beli Parabem vállalat által ma bemutatandó nyomozószoftver – egy olyan egyedi alkalmazásról van szó, amelyet a hálózati forgalom elemzésére fejlesztettek ki. Feladata, hogy észlelje és elemezze az alkalmazottak által letöltött/elküldött képeket, gyanús tartalom után kutatva. A rendszer kifinomult algoritmusokkal dolgozik, részletesen paraméterezhető. Működése során osztályozza a képeket a megadott feltételeknek megfelelően, három szintre sorolva az egyes állományokat. Ugyan nem képes különbséget tenni például a pedofil és a felnőtt pornográf képek között, de a vállalati szabályzat áthágását / jogsértést felfedezi.

Érdekessége, hogy – Amber Schroeder, a Parabem elmondása szerint – a belső vagy bűnügyi nyomozásokhoz is hitelesen használható, vagyis a bíróság elfogadja bizonyítékként az általa begyűjtött információkat. Ennek tükrében nem meglepő, hogy komoly összegekbe kerül alkalmazása: egy 500 számítógépes licencért 17 ezer dollárt kér a fejlesztő. Megvásárlásával azonban a munkaadó – ha rendelkezik vonatkozó szabályzattal – bebiztosíthatja magát a kényes és/vagy sokba kerülő jogi csatáktól.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle