Connect with us

technokrata

Hatalmas kapacitás egy körömnyi lapkában

Kütyük

Hatalmas kapacitás egy körömnyi lapkában

Kipróbáltuk a Kingston 8 GB-os microSD memóriakártyáját.

Nagy utat jártak be a Secure Digital adattárolók, amióta 1999 augusztusában a Panasonic, a Sandisk és a Toshiba összefogott, hogy létrehozzon egy kicsi, nagy tárkapacitást kínáló memóriakártyát. A kezdeti néhány MB-os tárolóhely napjainkra több gigabyte-osra hízott – jelen tesztünkben is egy 8 GB-os példányt vizsgálunk meg. A Kingston terméke 4-es osztályú (Class 4) minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy a minimális adatátviteli sebesség nem lehet 4 MB/s-nál lassabb. Ezzel tulajdonképpen e tekintetben a középmezőnybe tartozik (létezik még Class 2 és Class 6 változat is).

Fontos paramétere a nagy kapacitású SD memóriakártyáknak, hogy az úgynevezett SDHC szabvány szerint készülnek, ami inkompatibilitással járhat a régebbi eszközök (mobiltelefonok, kártyaolvasók, MP3-lejátszók stb.) kapcsán. Az SDHC formátum kezeléséhez ugyanis friss firmware-re van szükség, ám azt az már a 2007-es készülékek közül sem támogatják sokan. Az újabb gyártású digitális eszközökkel azonban nem lehet gond. Ugyanakkor megszívlelendő, hogy mivel az SDHC és az SD kártyák méretben semmiben nem különböznek egymástól, ha nem vagyunk biztosak leendő memóriakártyánk és az azt befogadó eszköz kompatibilitásáról, lehetőség szerint próbáljuk ki vásárlás előtt.

A 2.00-s SD szabványnak megfelelő Kingston memóriakártya fizikai kialakítását tekintve úgynevezett microSD formátumú. A standard SD illetve a microD méreteknél is kisebb, nagyjából körömnyi méretű (egészen pontosan 11x15x1 milliméteres), amihez mindössze 1,4 grammnyi tömeg társul. Nem mondható tehát különösebben otromba darabnak, sőt! Ám azért, hogy az esetleg csak nagyobb slottal bíró készülékek is be tudják fogadni a lapkát, a Kingston gyárilag mellécsomagolta a mini és standard SD adaptereket – ebbe csupán bele kell csúsztatni a kis modult, és máris kompatibilis lesz a céleszközzel (a fent említett SDHC formátum figyelembe vétele mellett). És ha ez még mindig nem lenne elég: a vállalat a csomagot kiegészítette egy USB-s adapterrel is, amellyel kvázi pendrive-ként is lehet használni a 8 GB-os memóriakártyát. Sajnos a Windows ReadyBoost technikáját nem támogatja.

Mint a memóriakártyák szinte mindegyikén, a Kingston 8 GB-os SD-kártyáján is FAT32 file-rendszer található. Hatalmas kapacitásának köszönhetően 5 megapixeles fényképekből közel ötezret képes eltárolni, és (4 MB-os mérettel számolt) MP3 file-okból is rengeteg felfér rá: kedvenc zenéinkből másfélezer kerülhet fel a lapkára. Ha videózásra használjuk (1,5 Mbps-os, MPEG1 minőség mellett), akkor megközelítőleg 9 órányi felvételt tudunk készíteni. Ezek természetesen csak irányszámok, hiszen a digitális tartalmak tömörítettségétől függően változhatnak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle