Connect with us

technokrata

Film- és zenemegosztás – nagyot gyorsult a letöltés

Kütyük

Film- és zenemegosztás – nagyot gyorsult a letöltés

A P2P elvek alapján újragondolt P4P a valóságban 80 százalékkal bizonyult gyorsabbnak.

Március közepén írtunk a P4P-ről, melynek lényege, hogy úgy tudja gyorsítani a file-cserét, hogy azzal mindenki jól jár: a szolgáltatók is, és az internetezők is. A P4P szoftveres fejlesztés ugyanis igyekszik megtalálni a megosztóhoz fizikailag legközelebb található hostokat. Általa a peer to peer adatforgalom több mint fele maradt helyi jellegű, vagyis nem nyúlt ki olykor-olykor több száz vagy több ezer kilométeres távolságba. Amikor nem használták a fejlesztést, akkor ez az érték mindössze 6 százalék volt (a P4P-ről bővebben itt).

Van létjogosultsága
A Comcast mérnökei nemrég közzétették az első, az Interneten élesben folytatott tesztek tapasztalatait; komoly sikerként könyvelték el az eredményeket. Az Itracker technológia nagyjából 80 százalékkal volt képes felgyorsítani a P2P letöltéseket az Internet-szolgáltató hálózatán úgy, hogy ezzel a hálózat terhelése gyakorlatilag nem változott; vagyis a többi internetező számára nem jelentett plusz adatforgalmat. A szórás egyébként 57 és 85 százalék közötti volt. További érdekesség, hogy a mérések szerint a feltöltési adatforgalom sem változott számottevően, függetlenül attól, hogy használták-e a P4P-t vagy sem.

Egész nyáron tartott a teszt, melyben a Comcaston kívül másik három, meg nem nevezett ISP vett részt. Speciális P2P klienst használtak, melyet a Pando cég fejlesztett. Ennek egyik funkciója, hogy a megosztók után való keresés során mindig leellenőrizi az Itracker szervereket, amelyek a helyi Internet-szolgáltató ügyfelei közé tartozók közül azok elérhetőségét tartalmazza, akik a keresett file-lal (vagy annak valamennyi darabjával) rendelkeznek. A megosztás során ezek elérését részesítette a kliens előnyben, így a viszonylag kis távolságok áthidalásának köszönhetően nagyobb sebességgel cserélhetett gazdát a teszt során használt 21 MB-os videó.

Ahhoz, hogy a rendszer működésképes legyen, szükség van legalább egy, úgynevezett Itracker szerverre is. Ez a Comcast mérnökeinek állítása szerint nem jelent komolyabb beruházást: (vállalati mércével) egy viszonylag egyszerűbb kiszolgáló gép is megteszi. Ahhoz, hogy az Internet-szolgáltatók jelentős sebességnövekedést érjenek el a P2P adatforgalom tekintetében – anélkül, hogy ehhez nagy beruházásokat kelljen tenniük -, mindegyik ISP-nek szolgálatba kellene állítani egy ilyen szervert, állítja az amerikai szolgáltató.

Segít a korlátozásban?
A világ azonban nem rózsaszín most sem – a file-megosztók egy része attól tart, hogy a P4P-t az adatforgalom korlátozására fogják felhasználni. Arról, hogy ez miként lehetséges, korábbi cikkünk nyújt tájékoztatást.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle