Connect with us

Hirdetés

technokrata

Film- és zenemegosztás – nagyot gyorsult a letöltés

Kütyük

Film- és zenemegosztás – nagyot gyorsult a letöltés

A P2P elvek alapján újragondolt P4P a valóságban 80 százalékkal bizonyult gyorsabbnak.

Március közepén írtunk a P4P-ről, melynek lényege, hogy úgy tudja gyorsítani a file-cserét, hogy azzal mindenki jól jár: a szolgáltatók is, és az internetezők is. A P4P szoftveres fejlesztés ugyanis igyekszik megtalálni a megosztóhoz fizikailag legközelebb található hostokat. Általa a peer to peer adatforgalom több mint fele maradt helyi jellegű, vagyis nem nyúlt ki olykor-olykor több száz vagy több ezer kilométeres távolságba. Amikor nem használták a fejlesztést, akkor ez az érték mindössze 6 százalék volt (a P4P-ről bővebben itt).

Van létjogosultsága
A Comcast mérnökei nemrég közzétették az első, az Interneten élesben folytatott tesztek tapasztalatait; komoly sikerként könyvelték el az eredményeket. Az Itracker technológia nagyjából 80 százalékkal volt képes felgyorsítani a P2P letöltéseket az Internet-szolgáltató hálózatán úgy, hogy ezzel a hálózat terhelése gyakorlatilag nem változott; vagyis a többi internetező számára nem jelentett plusz adatforgalmat. A szórás egyébként 57 és 85 százalék közötti volt. További érdekesség, hogy a mérések szerint a feltöltési adatforgalom sem változott számottevően, függetlenül attól, hogy használták-e a P4P-t vagy sem.

Egész nyáron tartott a teszt, melyben a Comcaston kívül másik három, meg nem nevezett ISP vett részt. Speciális P2P klienst használtak, melyet a Pando cég fejlesztett. Ennek egyik funkciója, hogy a megosztók után való keresés során mindig leellenőrizi az Itracker szervereket, amelyek a helyi Internet-szolgáltató ügyfelei közé tartozók közül azok elérhetőségét tartalmazza, akik a keresett file-lal (vagy annak valamennyi darabjával) rendelkeznek. A megosztás során ezek elérését részesítette a kliens előnyben, így a viszonylag kis távolságok áthidalásának köszönhetően nagyobb sebességgel cserélhetett gazdát a teszt során használt 21 MB-os videó.

Ahhoz, hogy a rendszer működésképes legyen, szükség van legalább egy, úgynevezett Itracker szerverre is. Ez a Comcast mérnökeinek állítása szerint nem jelent komolyabb beruházást: (vállalati mércével) egy viszonylag egyszerűbb kiszolgáló gép is megteszi. Ahhoz, hogy az Internet-szolgáltatók jelentős sebességnövekedést érjenek el a P2P adatforgalom tekintetében – anélkül, hogy ehhez nagy beruházásokat kelljen tenniük -, mindegyik ISP-nek szolgálatba kellene állítani egy ilyen szervert, állítja az amerikai szolgáltató.

Segít a korlátozásban?
A világ azonban nem rózsaszín most sem – a file-megosztók egy része attól tart, hogy a P4P-t az adatforgalom korlátozására fogják felhasználni. Arról, hogy ez miként lehetséges, korábbi cikkünk nyújt tájékoztatást.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés