Connect with us

technokrata

2009 – a mobilgyártók gyászos éve?

Kütyük

2009 – a mobilgyártók gyászos éve?

A hitelpiaci krízis nem csak az autógyártókat, hanem a mobilcégeket is érzékenyen érinti.

Szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy 2001 óta a 2009-es lesz az első olyan esztendő, melyben várhatóan kevesebb mobiltelefont adnak majd el a gyártók, mint a megelőző évben. A visszaesés hátterében – talán már mondanom sem kell – a világméretű pénzügyi válság áll. Mint ismeretes, 2008-ban előreláthatólag még 10 százalékkal fog növekedni az eladott mobiltelefonok mennyisége.

A 2009-es visszaesés mértékével kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények. Andrew Griffin, a Merrill Lynch elemzője szerint a jövő évben 5 százalékos visszaesésre lehet számítani, Rod Hall, a J.P. Morgan szakértője némileg optimistább, szerinte ugyanis 3,9 százalékos lesz a recesszió. Vannak azonban ennél jóval borúlátóbb előrejelzések is, így például egy francia elemző 25 százalékot meghaladó visszaesést prognosztizál. Míg a nagy autógyártók egymás után jelentik be üzemeik ideiglenes leállítását, addig a mobil szektorból eddig még nem érkezett ilyen híradás.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy az eladott készülékek átlagára továbbra is jelentős mértékben csökken. A jelenleg 38 százalékos piacrésszel bíró Nokiánál az elmúlt egy évben 82 euróról 72 euróra esett vissza az átlagár, a 8 százalékos piacrészű Sony Ericssonnál pedig 120 euróról 109 euróra mérséklődött ugyanez az ár.

Az elmúlt tizenöt esztendőben minden egyes évben nőtt az eladott mobiltelefonok darabszáma, egy kivételtől eltekintve: 2001-ben 4 százalékos zsugorodást regisztráltak a gyártók. A mostani válság egyébként feltételezések szerint a hosszú ideje komoly gondokkal küszködő Motorolát, illetve az éppen költséghatékonysági átszervezés alatt álló Sony Ericssont érinti majd a legérzékenyebben.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle