Connect with us

technokrata

Vigyázat: kényes adatok, banki és magánéleti infók a használt mobilokon!

Kütyük

Vigyázat: kényes adatok, banki és magánéleti infók a használt mobilokon!

Egy kutatás szerint legalább minden ötödik, használtan vásárolt mobiltelefonon maradnak érzékeny adatok.

A mai intelligens eszközök esetében még nehezebb a kényes információk biztonságának szavatolása. A BT, a walesi University of Glamorgan és az ausztráli Edith Cowan University új, közös kutatása kiderítette, hogy a használtan vásárolt kézi kommunikációs eszközök jelentős része még mindig tartalmaz bizalmas jellegű céges vagy személyi adatokat.

Több mint 160 használt eszköz vizsgálatával a kutatók sokféle információhoz jutottak: találtak például fizetésre vonatkozó információkat, céges pénzügyi adatokat, bankszámlával kapcsolatos részleteket, bizalmas üzleti terveket, értekezletekről szóló feljegyzéseket és egészségügyi adatokat is.

A legnagyobb mennyiségű információt a leselejtezett Blackberry eszközök tartalmazták, melyeket számos esetben védelem nélkül hagytak, dacára annak, hogy rendelkeznek beépített biztonsági funkciókkal, például titkosítással. A vizsgált eszközök 43 százaléka tartalmazott olyan információkat, melyekből az egyéneket, illetve céges vagy bizonyos személyes adataikat azonosítani lehetett, ami jelentős veszélyt jelent mind az egyén, mind a szervezet számára. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy az szervezetek egyre inkább támogatják az ilyen jellegű eszközök használatát a növekvő számú mobil munkaerő miatt.

Miközben a mobiltelefonok sokkal kevésbé bonyolult eszközök, a megvizsgált készülékek 23 százaléka is tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy a kutatók azonosítani tudják az előző tulajdonost és munkaadóját.

Az egyik megvizsgált Blackberry eszközt például egy nagy japán társaság európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójáért felelős kereskedelmi igazgatója használta. Az eszközön visszaállítható volt a híváslista, a címjegyzék, a napló és az üzenetek, amelyekben a következő adatokat találták meg:
-a szervezet üzleti tervét a következő időszakra
-a legfontosabb ügyfeleket és hogy milyen velük a kapcsolat
-a felhasználó és a támogató (support) munkatársak kapcsolatáról szóló adatokat
-a készülék tulajdonosának magánéletével kapcsolatos részleteket, például adatokat a gyerekeiről és a foglalkozásáról, az utazásairól, a családi állapotáról; orvosi bejelentkezési időpontokat, a fogorvosának és egyéb orvosaink a címét
-bankszámlaszámokat és bankfiók-kódokat
-autók gyártási és regisztrációs indexét.

Dr. Andy Jones, a BT információbiztonsági kutatóinak vezetője, a felmérés vezetője a következőket mondta: ˝Érthetetlen, miért nem teszik meg a szervezetek a szükséges óvintézkedéseket a kézi eszközök leselejtezésekor, amikor ekkora nyilvánosságot kap mostanában a biztonság és a személyazonosság eltulajdonítás kérdése, valamint megfelelő eszközök léteznek az információk biztonságos törlésére. Ezeknek a hétköznapi eszközöknek mostanra olyan memóriája van, mely óriási mennyiségű bizalmas adatot képes tárolni. A cégeknek gondoskodniuk kell az adatok megsemmisítését célzó megfelelő eljárásokról és ellenőrizniük kell ezek hatékonyságát˝.

Dr. Iain Sutherland, a University of Glamorgan kutatócsoportjának vezetője hozzátette: ˝Mostanában sok nagy cég úgy szabadul meg az elavult kézi eszközöktől, hogy jótékonysági szervezeteknek adományozza ezeket. A kutatás során fény derült rá, hogy számos ilyen szervezet az eszközök nagy százalékát olyan helyekre juttatja el, mint Kína vagy Nigéria – márpedig ezeknek a helyeknek információbiztonsági szempontból igen rossz hírük van˝.

A kutatás során az is kiderült, hogy a cégek nincsenek tudatában annak, mennyi visszaolvasható adat van a mobil eszközökön. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az eszközök nagy részét a forgalmazó egy mobilkommunikációs szolgáltatás részeként adta el. Amikor már nem használhatók hatékonyan (az élettartamuk általában egy és két év között van), akkor általában semmilyen, vagy csak nagyon minimális értékük van, és a legtöbb esetben senki nem törődik a rajtuk tárolt adatokkal.

A megvizsgált eszközök legnagyobb részén nem történt hatékony adattörlés, emiatt viszont mind cégek, mind pedig egyének bűntények áldozatául eshetnek. A szervezetek nem tettek eleget a törvényi, szabályozási és jogi kötelezettségeiknek sem.

A kutatást a BT Centre for Information and Security Systems Research (BT információs és biztonsági rendszerek kutatóközpontja), a University of Glamorgan (Glamorgani Egyetem) és az ausztráliai Perthben található Edith Cowan University (Edith Cowan Egyetem) végezte. Az itt leírtak 161 darab eszköz vizsgálatának eredményei, melyeket on-line aukciós oldalon és használtcikk-kereskedőknél vásároltak, illetve amelyet a SIMS Lifecycle Services adományozott a kutatás céljára.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle