Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassan kétvállra fekszik a zeneipar

Kütyük

Lassan kétvállra fekszik a zeneipar

Önmaga alatt vágta a fát az elmúlt öt évben, pedig lett volna kiút.

2003 szeptemberében számoltunk be először arról, hogy az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) peres eljárást kezdeményezett 261 fő ellen. Az USA-beli internetezők bűne az volt, hogy dalokat töltöttek le / osztottak meg az Interneten (2004 novemberében aztán csatlakozott az MPAA is, amely hasonló okból, csak a filmrajongók ellenében lépett fel). Az eltelt öt év alatt levonhatta az eljárás következményeit a jogvédő szervezet, és számoljanak be akármilyen sikerekről, részeredményekről, a végső számla: totális csőd.

A peres eljárások ugyanis „elvadították” a zenerajongókat a kiadóktól, a kiásott árkokat pedig a másolásvédelmi eljárások propagálása csak tovább mélyítette. Hiába citált tízezernél is több felhasználót a bíróság elé (vagy legalábbis fenyegetett meg) az RIAA, nem járt sikerrel. A zenefogyasztói szokások véglegesen megváltoztak, aminek tükrében a CD-ről memóriakártyára való áttérés is csak szánalmas vergődésnek tűnik.

Persze a zenével nincsen semmi baj – már ősidők óta létezik, és amíg ember élni fog az univerzumban, addig lesznek dalok is. Azok terjesztésével van probléma; és erre nem tudott választ adni az elmúlt fél évtized alatt az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége. Az EFF (Electronic Frontier Foundation) összeszedett írást közölt weblapján, ahol a kiváltó okokat, az azóta tett lépéseket és az eredményt összegzi. A szervezet javaslatot is tett a kiadóknak: vagy tegyék legálissá a P2P hálózatokon zajló cserét, amelyet egy alacsony (például havi 5 dolláros, kevesebb mint ezer forintos) havidíjjal fejeljenek meg, vagy pedig a zenék önkéntes alapon való honorálását javasolják.

Persze ennek kapcsán is adódhatnak csapdák: ha minden internetezőre kivetik a „zene-adót”, az ismét csak ellenállásba fog ütközni. Az EFF szerint a kiadóknak meg kell valósítaniuk – legalábbis e téren – a társadalmi igazságosságot: csak az fizessen a zenéért, aki hallgatja is. És csak annyit kelljen kifizetnie, amennyi indokolt ahhoz, hogy a jogtulajdonos/előadóművész tisztes megélhetéshez jusson. Ha ezt elérik, akkor ismét kialakulhat egy olyan, akár több milliárdosra rúgó zenerajongó közösség, mint amilyen a 20. század második felében formálódott a bakelit/magnókazetta/CD-korszak idején.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés