Connect with us

technokrata

Süss fel nap! – a Pannon a napenergiára voksol

Kütyük

Süss fel nap! – a Pannon a napenergiára voksol

Napelemes bázisállomás a Pannonnál.

Napkollektorral felszerelt bázisállomást épített a Pannon a Fejér megyei Baracskán. A 17 napelem-panel az adótorony energiafelhasználásának felét biztosítja. A Pannon idén áprilisban, a Föld Napja alkalmából jelentette be, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását. A hálózati infrastruktúra felel a vállalat energiafelhasználásának jelentős hányadáért, így a napenergiával működő bázisállomások létesítése az egyik első lépés a vállalás teljesítése felé.

A tizenhét napelem-panel névleges teljesítménye egyenként 160 W, a hazánkban jellemző fényviszonyokkal kalkulálva a napelemek az évi 10-11 ezer kWh fogyasztású bázisállomás energiaigényének mintegy felét képesek fedezni. Egy, a baracskaihoz hasonló bázisállomás üzembe helyezésével évente 2,2 tonna szén-dioxid kibocsátástól lehet megóvni a környezetet. Napelemes adótornyok felállítása pillanatnyilag csak hosszabb távon térül meg, de az energiaárak növekedésével mindinkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások. A rendszert a Szélkerékcentrum tervezte és építette ki.

˝A Pannon lépése szervesen illeszkedik a vállalat hosszú távú jövőképébe˝ – mondta el Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója. ˝Stratégiánk legfontosabb elemei az energiafelhasználás csökkentése, a mobiltelefonok és hálózati berendezések újrahasznosítása, és az épülő új irodaház, melynek tervezésénél – Magyarországon egyedülálló módon – a környezetvédelmi szempontok játszották a legfontosabb szerepet˝.

A Pannon nyolc évvel ezelőtt vezette be az első újítást, mely jelentősen csökkentette a bázisállomások környezeti terhelését, 2000 óta fokozatosan átállt az úgynevezett szabadlevegős hűtésre, és jelenleg az adótornyok 90 százalékánál ezt a megoldást használja, mellyel jelentős mértékben csökkenthető a légkondicionálók energiafelhasználás-igénye, így a CO2 kibocsátás is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle