Connect with us

technokrata

Kiszabadult a szellem a palackból: megállíthatatlanná vált a file-csere

Kütyük

Kiszabadult a szellem a palackból: megállíthatatlanná vált a file-csere

Az Internet-szolgáltatók még akkor sem képesek megrendszabályozni a dal/filmcserét, ha törvényileg kötelezik őket.

Többször írtunk már a belga Scarlet Internet-szolgáltató történetéről. A németalföldi régióban tevékenykedő vállalatot törvényileg kötelezték arra, hogy állítsa meg a hálózatán keresztül zajló (illegális) file-cserét, ám nemrég arról volt kénytelen beszámolni az ISP, hogy erre – a bírósági döntés legmesszemenőbbekig való figyelembe vétele mellett – képtelenek. Megpróbálták lelassítani a forgalmat, és megpróbálták kiszűrni is, ám egyik módszer sem vált be.

Előzmények
Nézzünk egy kicsit vissza, a múlt évre! A Scarlet 2007 közepén került jogi vitába a helyi, SABAM nevű szerzői jogvédő szervezettel, amely vita eljutott a bíróságra. Itt precedensértékű döntés született, mely szerint az ország ISP-i kötelezhetők arra, hogy blokkolják és/vagy szűrjék a P2P hálózatokon zajló adatforgalmat, annak jogsértő volta miatt. Habár a technikai kérdésekben jártas szakértők majdnem mindegyike világosan látta, hogy a fenti feladat kvázi kivitelezhetetlen, a bíróság mégis úgy döntött, hogy mindössze hat hónap haladékot ad a Scarlet számára, a hatékony blokkolás kivitelezésére.

Ráadásul akadt még egy probléma. Az Internet-szolgáltató már a döntést követően azonnal úgy nyilatkozott, hogy még ha sikerülne is technikailag kivitelezni az illegális forgalmat szűrő rendszert, az akkor is csak úgy menne, ha egy másik belga törvényt megsértenének. A Flandria és Vallónia által alkotott államban ugyanis törvényileg tilos a vállalatoknak saját állampolgárai után kémkedni. Éppen ezért a Scarlet fellebbezett a döntés ellen, tovább húzva-halasztva annak végrehajtását.

Szűrünk, szűrögetünk?
Időközben eltelt egy év, és a cég még mindig kénytelen bíróságra járni. Védőügyvédei révén ismét a fizikailag kivitelezhetetlen megoldás problémájának emlegetésével érvel, és nem csak a levegőbe beszél az ISP – már több technikát (egymással kombinálva is) kipróbált. Ezek sikertelensége azonban számára komoly anyagi megterhelést jelent. A korábbi döntés értelmében ugyanis naponta 2500 eurót kell fizetnie, amíg nem állított szolgálatba egy működő rendszert.

Először azzal próbálkoztak a Scarletnél, hogy a Cisco segítségével lelassítják a P2P forgalmat. Mindez azonban oda vezetett, hogy panaszáradattal árasztották el a céget az előfizetők, ám megállítani nem sikerült ezzel sem a jelenséget. A teljes blokkolást azzal utasította vissza az ISP, hogy azzal legális szolgáltatásokat (például a Skype-ot) is használhatatlanná tenné.

Más módszerhez folyamodtak ezt követően a Scarlet emberei. Elképzelésük szerint a nem kívánt file-okat próbálták meg kiszűrni. A bírósági döntés szerint az Audible Magic által létrehozott technológiát kellett használnia a szolgáltatónak, melyet kifejezetten ilyen feladatok ellátására hoztak létre. Ám a belga szolgáltató ezzel sem járt sikerrel, és egyben fény derült arra is, hogy az Audible Magic „sumákolt” korábbi referenciáinak ismertetésekor. Kiderült ugyanis, hogy a vállalat eljárása lényegében nem képes gátat állítani a jogsértő adatforgalomnak.

Így tehát az eset tovább zajlik, mely végül precedensértékűvé válhat egész Európában. És hogy mikor lesz vége? Szakértők szerint 2010 előtt nem várható végső ítélet az ügyben…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek