Connect with us

technokrata

Nem mer felelősséget vállalni a Google?

Kütyük

Nem mer felelősséget vállalni a Google?

Az amerikai vállalat rengeteg szoftvere, online szolgáltatása béta állapotú. Ennek miértjére keresi a választ cikkünk.

Közismert, mire használja egy fejlesztő a béta jelölést: ezzel jelzi, hogy az adott program vagy szolgáltatás még nem ért végleges stádiumba, abban kisebb-nagyobb hibák természetszerűleg előfordulhatnak. Ezzel kvázi nem vállal felelősséget a programozó az ebből adódó felhasználói problémákért, hiszen figyelmeztette a usert. A „beta” kitétel aztán eltűnik, amint a szoftver elért egy olyan fejlettségi szintet, amire a mögötte álló cég már rá meri mondani, hogy bugmentes (ezt az állapotot persze egyetlen modern alkalmazás sem éri el sosem).

A Google-nél más a helyzet, legalábbis a bétaverziók „kifutási idejét” tekintve. Míg egy átlagos programnál maximum néhány hónapig tart ez az időszak, addig az amerikai cég esetében nem ritkán évekig is. A vállalat 49 termékének közel fele ebben az állapotban leledzik – a Gmail például 2004 áprilisában vált először elérhetővé, és az azóta eltelt négy és fél év alatt még mindig nem ért el végleges státuszt.

A kérdést a Pingdom blogon is feltették, mert elemzésük során kiderült, hogy a Google termékek (kihagyva a Google Labs-ban találhatóakat) 45 százaléka még mindig béta állapotú. Erre az óriáscég egyik szóvivője semmitmondó választ adott: „Nagyon magasra tesszük belső mércénket termékeinknél, mielőtt azok kilépnének a béta státuszból. Csapatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy továbbfejlessze ezeket a termékeket, és a felhasználók számára még jobb élményeket biztosítson. Úgy véljük, a béta [jelölésnek] eltérő jelentése van webes alkalmazások esetén [a hagyományos szoftverekhez viszonyítva], mivel itt az emberek folyamatos termékfejlesztést várnak el. A Weben nem kell arra várni, hogy elérhetővé váljon a boltok polcain vagy frissítés formájában a következő változat – a fejlesztések akkor kerülnek nyilvánosság elé, amikor létrejöttek. Az elmúlt évtizedben megszokott, csomagban kapható szoftverek helyett mi az általános frissítések és a folyamatos funkcióbővítés/javítás mellett tettük le a voksunkat.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák