Connect with us

technokrata

Ragyogó: szinte hihetetlen felbontású új mobil kijelző

Kütyük

Ragyogó: szinte hihetetlen felbontású új mobil kijelző

A mobiltelefonokba szerelt LCD-k felbontása szépen lassan az egekbe szökik.

A Casio munkatársai büszkén jelentették be, hogy a japán vállalat elkészítette az iparág jelenlegi legnagyobb felbontású kijelzőjét. Az a-Si TFT (amorphous Silicon Thin-Film Transistor) technológiára épülő panel nem kevesebb mint 518.400 képponttal rendelkezik. Összehasonlításképp, egy mai átlagos QVGA kijelző 76.800 pixelt tudhat magáénak.

Az 546 ppi-s (pixel per inch) Casio kijelző egész konkrétan 960×540 pixeles felbontású, és ezt a pixelmennyiséget mindössze 2 colos képátlón, egérmozi méretben hozza. A relatív felbontás tehát óriási, mindenesetre talán értelmesebb lett volna ezt a felbontást mondjuk egy legalább 2,4, vagy 2,8 colos panelbe belezsúfolni.

Érdemes felidézni, hogy a világszerte szeptember 30-tól kapható Sony Ericsson Xperia X1 smartphone 3 colos érintőkijelzője 800×480 pixeles (384.000 képpont) felbontású, a nemrégiben bejelentett HTC Touch HD pedig ugyanezt a 800×480 pixeles felbontást 3,8 colos képátlóval kombinálja.

A technológiai erőfitogtatásként is felfogható, ˝szélesvásznú˝ Casio újdonság 16,77 millió színárnyalatot képes a szemünk elé tárni, képe pedig mind horizontálisan, mind vertikálisan 160 fokos szögben látható. A képpontok mérete egyébként mindössze 15,5 mikrométer (a mikrométer a milliméter ezredrésze). Mi jöhet még ezután? Full HD felbontású kijelző egy mobiltelefonban? Talán, de értelme ugyebár nem sok lenne…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek