Connect with us

technokrata

Megállíthatatlan zene/film/játékletöltés: 15 millió kalóz az Öbölben

Kütyük

Megállíthatatlan zene/film/játékletöltés: 15 millió kalóz az Öbölben

Mérföldkőhöz érkezett a legismertebb file-megosztó szolgáltatás.

Vasárnap jelentette be a svéd alapítású The Pirate Bay, hogy már több mint 3 millió regisztrált felhasználóval rendelkeznek, illetve nemrég sikerült új rekordot dönteniük az egyedi peerek (vagyis a file-cserében megosztóként szereplő számítógépek) tekintetében is. A Kalóz-öböl beszámolójának értelmében 2008 szeptemberében volt olyan nap, amikor majdnem 15 millió peer szorgoskodott a file-ok (újra)elosztásában, ezzel a legnagyobb bittorrent trackerré téve a TPB-t.

A bejelentés pillanatában a The Pirate Bay 1.288.514 torrentet tartalmazott adatbázisában, amelyhez vagy seederként, vagy leecherként 14.786.539 egyedi peer csatlakozott. Összehasonlításképp: 2006 decemberében még „csupán” maximum 576.080 torrentet szolgáltak ki a kalózok szerverei, amihez akkor (csúcsidőszakban) 4.274.698 peer kapcsolódott. Ez azt jelenti, hogy két évnek sem kellett eltelnie ahhoz, hogy háromszor többen „szedjék a cuccot”.

A Kalóz-öböl egyik alapítója és a hardveres rendszer fenntartásáért felelős vezetője, TiAMO nyilatkozott is az eset kapcsán: „Nagy köszönet minden felhasználónak, aki segített azzá tenni a site-ot, ami lett. Addig növekszünk, amíg használjátok a weblapot, megtöltitek tartalommal a szolgáltatást és megosztotok.”

Nem kétséges, hogy jelentős mértékű terhelést ró a szerverparkra ez a forgalomnövekedés. Júliusban például több mint egy napig elérhetetlen volt a TPB site-ja, mivel képtelenek voltak kiszolgálni a beérkező kérelmeket. Becslések szerint a Kalóz-öböl minden nap nagyjából 7-8 millió keresést szolgál ki – ez havonta 230 milliót jelent durván.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák