Connect with us

technokrata

830 nap, és elfogynak az IP-címek

Kütyük

830 nap, és elfogynak az IP-címek

Kínában a helyzet drámaira is fordulhat.

Hacsak nem vált az IPv6 szabványra, Kína ki fog fogyni a rendelkezésére álló IP-címekből, közölte nemrég a Kínai Internetes Hálózat Információs Központja. A jelenlegi foglalási tempó mellett ugyanis az IPv4-ből szűkös tartománnyal bíró óriási ország 830 nap múlva képtelen lesz új, szabad címek kiosztására (ez szeptember 23-i adat).

Ismeretes, hogy az IPv4 négyszer 256 számjegyű IP-címeket biztosít, amit a szabvány kitalálásakor közel végtelennek gondoltak (ez valójában kettő a harminckettediken IP-cím összesen). Napjainkban azonban, amikor már egy villanyborotvának is saját IP-címe lehet, nagyon szűkössé vált a kapacitás – főleg olyan, az Internet vérkeringésébe viszonylag későn bekapcsolódott országok számára, mint amilyen Kína. Viccesen meg szokták jegyezni, hogy a rizs hazája nagyjából annyi IP-címmel rendelkezik, mint amennyit egy nagyobb amerikai egyetem is a magáénak tudhat.

Az Internet Protokoll hatos verziója nagyjából 3,4-szer tíz a harmincnyolcadikon cím kiosztását teszi lehetővé, ami – 6,5 milliárd emberrel számolva – emberenként durván ötször tíz a huszonnyolcadikon darabot jelent. Ez tízmilliárdszor-milliárdszor-milliárdszor (tíz a huszonnyolcadikonszor) több, mint amennyit az IPv4 biztosít. Az utóbbi szűkösségére jellemző, hogy Kínában a rendelkezésre álló helyek már nagyjából 80 százaléka foglalt.

Csak egy út marad tehát Kína számára: komoly lépéseket kell tennie az IPv6-ra való átállásra, és mindezt nagyjából két és fél év alatt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák