Connect with us

technokrata

Nokia: felpörgetjük az új készülékeket

Kütyük

Nokia: felpörgetjük az új készülékeket

Friss információk a cég legújabb fejlesztéseiről.

A napokban Berlinben megrendezett Open Source in Mobile nevezetű rendezvényen többek közt a Nokia is képviseltette magát, ahol is a gyártó munkatársai elárultak néhány új infót a Nokia Internet Tablet platformot érintő terveiről.

Ezek szerint a finnek már javában dolgoznak az ötödik generációs Maemo készülék fejlesztésein. Emlékezetes, hogy a Maemo fejlesztési platformot 2005-ben indították el azzal a céllal, hogy a nyílt forráskóddal dolgozó fejlesztők hozzájuthassanak a Nokia Internet Tabletjeire szánt innovatív alkalmazások létrehozásához szükséges eszközökhöz és lehetőségekhez. Az ilyen készülékek felhasználói így számos, külső fél által fejlesztett alkalmazás előnyeiből részesülhetnek.

A Maemo platform tehát marad, a hardver azonban jelentős változásokon megy keresztül: az egyelőre ismeretlen típusjelzésű új Nokia modellben már egy Texas Instruments OMAP 3-as processzor dohog: a 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő, alacsony fogyasztású mikrochip másodpercenként 1.200 millió utasítást képes végrehajtani, ezenkívül pedig egy HD-képes, fotó/videó/hang gyorsító megoldás is a részét képezi.

A nagyfelbontású kamerával felvértezett masina nagysebességű UMTS és HSDPA adatátvitelt kap, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy WiMAX kompatibilis lesz-e. Elmondások szerint egyébként a Nokia még egyetlen működőképes prototípussal sem rendelkezik, ami arra enged következtetni, hogy a hivatalos bejelentésre bizony még jó pár hónapot várnunk kell. (Az alábbi felvételen az idén tavasszal debütált Nokia N810 Internet Tablet WiMAX Edition látható.)Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák