Connect with us

technokrata

Magyarország: újgenerációs hálózat 2013-ig

Kütyük

Magyarország: újgenerációs hálózat 2013-ig

A Magyar Telekom 1,2 millió háztartásban teszi elérhetővé.

A Magyar Telekom új generációs optikai és kábelhálózatok fejlesztésébe kezd, hogy ügyfeleinek a jelenleginél is gyorsabb vezetékes szélessávú hozzáférést nyújtson. 2013 végére a Magyar Telekom körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a fogyasztó lakásához, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát. Az új hálózatot nagyobb sávszélesség és költséghatékonyság jellemzi: akár 100 Mbit/s-t elérő sávszélességgel az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy egyszerre használjanak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint a HDTV, a videóletöltés és a gyors internet-hozzáférés.

Új generációs hozzáférési stratégiájának megfelelően a Magyar Telekom 2009 végéig elsősorban G-PON technológiát felhasználva kívánja elérhetővé tenni az optikai hálózatot mintegy 200 ezer háztartásban, valamint 2013 végére a lefedett háztartások számát 780 ezerre tervezi növelni. Ezzel egyidőben, 2009 végére a Magyar Telekom mintegy 380 ezer háztartásban az EuroDocsis 3.0 technológiát felhasználva továbbfejleszti kábelhálózatát alkalmassá téve azt hasonlóan nagy sebességű alkalmazások biztosítására. 2013 végére a tervezett hálózatfejlesztések eredményeképpen összesen mintegy 1,2 millió háztartásban lesz elérhető új generációs hozzáférési hálózat.

Technológia
Az optikai hálózat kiépítése során elsősorban FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használnak, ugyanakkor az egyedi körülmények figyelembevételével, eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet. Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózat (HFC) továbbfejlesztését jelenti, amely azonban nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére.

Pénzügyi hatások
A Magyar Telekom 2009-2013 között összesen 40 milliárd forintot tervez elkölteni az új generációs hozzáférési hálózat kiépítésére. Ebből körülbelül 10 milliárd forint szükséges az optikai hálózat kiépítésére és az EuroDocsis 3.0 fejlesztésekre 2009-ben, melyet fedeznek a Magyar Telekom Csoport éves beruházási kiadásai. Így 2009-ben a teljes beruházási kiadások szintje nagyságrendileg meg fog egyezni a 2008-ra tervezett értékkel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom