Connect with us

Hirdetés

technokrata

Globális versenyre hív a Nokia

Kütyük

Globális versenyre hív a Nokia

A Nokia bejelentette a Forum Nokia ˝Calling All Innovators˝-t, a fejlesztők globális versenyét.

A Forum Nokia bejelentette a ˝Calling All Innovators˝-t, ami a fejlesztők globális versenye, és célja a társadalmat jobbá tevő mobilalkalmazások létrehozása. A ˝Calling All Innovators˝ arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy merjenek nagyban gondolkodni arról a lehetőségről, hogy a mobil alkalmazások hogyan befolyásolhatják az emberi élet minőségét. A Nokia akár 150.000 dollár jutalmat is ki fog osztani készpénzben és nyeremények formájában, és azon felül a nyertes fejlesztők alkalmazásainak terjesztését is segíteni fogja.

Dean Kamen, a technika globális úttörője, támogatja a Calling All Innovators versenyt. Kamen leginkább a Segway személyszállító eszköz feltalálójaként és a FIRST szervezet (For Inspiration and Recognition of Science and Technology – A tudomány és a technológia ösztönzéséért és elismeréséért) megalapítójaként ismert. A FIRST szervezet középiskolás diákokat ösztönöz arra, hogy tudományos vagy műszaki tanulmányokat válasszanak.

˝Több mint 15 éve komolyan foglalkozom a feltörekvő fejlesztők, főleg gyermekek, kíváncsiságának megmozgatásával, úgy hogy megmutatom nekik: a tudomány, a technika és a problémamegoldás hasznos és fontos˝ – mondta el Kamen. ˝Most, hogy a mobil készülékek már közel mindenhol megtalálhatók és teljesítményük megközelíti a személyi számítógépekét, azzal, hogy a megfelelő alkalmazások fejlesztésére hívjuk fel a mobilfejlesztőket és a fiatal feltalálókat, az egyszerűen mobiltelefonként ismert készülékek, a társadalmat számos különböző módon segítő katalizátorokká válhatnak˝.

A Nokia és Kamen egyetértenek abban, hogy a technika lehet a jelentős társadalmi és környezeti változások egyik fontos hajtóereje, különösen a feltörekvő gazdaságokban, ahol a szűkös erőforrásokért zajló küzdelem gyakran hátráltatja az emberi fejlődést. Kamen, aki globális társadalmi programok aktív résztvevője, és az ENSZ-től megkapta a Global Humanitarian Action díjat 2006-ban, azt mondja: ˝Tudjuk, hogy az összes ismert betegség fele eltűnne, ha az emberek tiszta vízhez jutnának˝. A Nokia és Kamen arra ösztönzi a „Calling All Innovators” versenyen résztvevő fejlesztőket, hogy gondolkozzanak el a lehetőségeken. Mi lenne, ha a mobilokkal tesztelni lehetne a víz ihatóságát vagy a távoli falvakban élők számára lehetővé válna, hogy elérjenek olyan szűkös erőforrásokat, gazdálkodhassanak velük vagy, elosszák őket, mint az elektromos áram vagy a víz?

˝A Nokia társadalmi felelősségvállalásba vetett hitének erejével támogatjuk Dean Kamen rendíthetetlen törekvését, hogy a technika alkalmazásával segítse a világot˝ – mondta Tom Libretto, a Forum Nokia alelnöke. ˝Calling All Innovators nem csupán olyan mobil alkalmazások készítéséről szól, melyek segíthetik a társadalmat, hanem olyan mobil alkalmazások fejlesztését jelenti, amelyek tényleg segítik azt. Képzeljen el például egy alkalmazást, amelyik a katasztrófa sújtotta területeken valós időben segítheti a mentőcsapatokat az erőforrások szétosztásában. Mekkora segítség lenne ez a szükséget szenvedők és a területen a mentést végzők számára is˝.

A ˝Calling All Innovators˝ olyan alkalmazások megalkotására ösztönzi világszerte a fejlesztőket, melyek valóságos helyzetekben növelik a mobilkészülékek hasznosságát, a következő három kategória egyikében:
-Környezeti kihívás: Változtasd meg a dolgokat egy olyan alkalmazással, melynek célja, hogy a mobilitás globális környezeti hatását a lehető legkisebbre csökkentse, és találj módot olyan mobil megoldások kidolgozására, amelyek segítenek a felhasználóknak a fenntarthatóságot segítő döntéseket hozni, mint például az energiafelhasználás vagy az ökológiai lenyomat csökkentése.
-Feltörekvő piacok: Ebben a kategóriában új lehetőségek nyílnak a fejlesztőknek, hogy elképzeljék az olyan újító alkalmazások és szolgáltatások lehetőségeit, amelyek befolyásolják a fejlődő országokban élő milliók mindennapi életét. Megoldásokat várunk például az oktatás, az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés, az infotainment (az informálva szórakoztatás), a vidéki mezőgazdaság területén, vagy bármilyen egyéb alkalmazást, ami a feltörekvő piacok lakóinak életét javítja.
-Technológiai bemutató: Ez a kategória lehetőséget nyújt olyan lenyűgöző, élményszerű alkalmazások létrehozására és bemutatására, melyek a Series 40, vagy az S60 készülékeken futó bármelyik technológiát használják, például Flash Lite, Java, Python vagy nyílt technológia. Ez a fejlesztői tárlat segíteni fog, hogy a felhasználókban tudatosuljon, mire képes egy alkalmazás – legyen az egy célfeladatra készült vagy egy egész közösséget szolgáló.

Minden kategória győztese 25.000 dollárt kap, egy utat a Mobil Világkongresszusra Barcelonába 2009-ben, valamint alkalmazásuk ingyenes terjesztését a különböző Nokia-csatornákon. A kategóriák második helyezettjei 10.000 dollárt kapnak, a harmadik helyezettek pedig 5.000 dollárt.

A verseny 2008. szeptember 16-án indul, és minden pályázatnak be kell érkeznie 2008. december 15-ig. A döntősöket 2009 januárjában választják ki.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés