Connect with us

technokrata

Globális versenyre hív a Nokia

Kütyük

Globális versenyre hív a Nokia

A Nokia bejelentette a Forum Nokia ˝Calling All Innovators˝-t, a fejlesztők globális versenyét.

A Forum Nokia bejelentette a ˝Calling All Innovators˝-t, ami a fejlesztők globális versenye, és célja a társadalmat jobbá tevő mobilalkalmazások létrehozása. A ˝Calling All Innovators˝ arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy merjenek nagyban gondolkodni arról a lehetőségről, hogy a mobil alkalmazások hogyan befolyásolhatják az emberi élet minőségét. A Nokia akár 150.000 dollár jutalmat is ki fog osztani készpénzben és nyeremények formájában, és azon felül a nyertes fejlesztők alkalmazásainak terjesztését is segíteni fogja.

Dean Kamen, a technika globális úttörője, támogatja a Calling All Innovators versenyt. Kamen leginkább a Segway személyszállító eszköz feltalálójaként és a FIRST szervezet (For Inspiration and Recognition of Science and Technology – A tudomány és a technológia ösztönzéséért és elismeréséért) megalapítójaként ismert. A FIRST szervezet középiskolás diákokat ösztönöz arra, hogy tudományos vagy műszaki tanulmányokat válasszanak.

˝Több mint 15 éve komolyan foglalkozom a feltörekvő fejlesztők, főleg gyermekek, kíváncsiságának megmozgatásával, úgy hogy megmutatom nekik: a tudomány, a technika és a problémamegoldás hasznos és fontos˝ – mondta el Kamen. ˝Most, hogy a mobil készülékek már közel mindenhol megtalálhatók és teljesítményük megközelíti a személyi számítógépekét, azzal, hogy a megfelelő alkalmazások fejlesztésére hívjuk fel a mobilfejlesztőket és a fiatal feltalálókat, az egyszerűen mobiltelefonként ismert készülékek, a társadalmat számos különböző módon segítő katalizátorokká válhatnak˝.

A Nokia és Kamen egyetértenek abban, hogy a technika lehet a jelentős társadalmi és környezeti változások egyik fontos hajtóereje, különösen a feltörekvő gazdaságokban, ahol a szűkös erőforrásokért zajló küzdelem gyakran hátráltatja az emberi fejlődést. Kamen, aki globális társadalmi programok aktív résztvevője, és az ENSZ-től megkapta a Global Humanitarian Action díjat 2006-ban, azt mondja: ˝Tudjuk, hogy az összes ismert betegség fele eltűnne, ha az emberek tiszta vízhez jutnának˝. A Nokia és Kamen arra ösztönzi a „Calling All Innovators” versenyen résztvevő fejlesztőket, hogy gondolkozzanak el a lehetőségeken. Mi lenne, ha a mobilokkal tesztelni lehetne a víz ihatóságát vagy a távoli falvakban élők számára lehetővé válna, hogy elérjenek olyan szűkös erőforrásokat, gazdálkodhassanak velük vagy, elosszák őket, mint az elektromos áram vagy a víz?

˝A Nokia társadalmi felelősségvállalásba vetett hitének erejével támogatjuk Dean Kamen rendíthetetlen törekvését, hogy a technika alkalmazásával segítse a világot˝ – mondta Tom Libretto, a Forum Nokia alelnöke. ˝Calling All Innovators nem csupán olyan mobil alkalmazások készítéséről szól, melyek segíthetik a társadalmat, hanem olyan mobil alkalmazások fejlesztését jelenti, amelyek tényleg segítik azt. Képzeljen el például egy alkalmazást, amelyik a katasztrófa sújtotta területeken valós időben segítheti a mentőcsapatokat az erőforrások szétosztásában. Mekkora segítség lenne ez a szükséget szenvedők és a területen a mentést végzők számára is˝.

A ˝Calling All Innovators˝ olyan alkalmazások megalkotására ösztönzi világszerte a fejlesztőket, melyek valóságos helyzetekben növelik a mobilkészülékek hasznosságát, a következő három kategória egyikében:
-Környezeti kihívás: Változtasd meg a dolgokat egy olyan alkalmazással, melynek célja, hogy a mobilitás globális környezeti hatását a lehető legkisebbre csökkentse, és találj módot olyan mobil megoldások kidolgozására, amelyek segítenek a felhasználóknak a fenntarthatóságot segítő döntéseket hozni, mint például az energiafelhasználás vagy az ökológiai lenyomat csökkentése.
-Feltörekvő piacok: Ebben a kategóriában új lehetőségek nyílnak a fejlesztőknek, hogy elképzeljék az olyan újító alkalmazások és szolgáltatások lehetőségeit, amelyek befolyásolják a fejlődő országokban élő milliók mindennapi életét. Megoldásokat várunk például az oktatás, az egészségügyi adatokhoz való hozzáférés, az infotainment (az informálva szórakoztatás), a vidéki mezőgazdaság területén, vagy bármilyen egyéb alkalmazást, ami a feltörekvő piacok lakóinak életét javítja.
-Technológiai bemutató: Ez a kategória lehetőséget nyújt olyan lenyűgöző, élményszerű alkalmazások létrehozására és bemutatására, melyek a Series 40, vagy az S60 készülékeken futó bármelyik technológiát használják, például Flash Lite, Java, Python vagy nyílt technológia. Ez a fejlesztői tárlat segíteni fog, hogy a felhasználókban tudatosuljon, mire képes egy alkalmazás – legyen az egy célfeladatra készült vagy egy egész közösséget szolgáló.

Minden kategória győztese 25.000 dollárt kap, egy utat a Mobil Világkongresszusra Barcelonába 2009-ben, valamint alkalmazásuk ingyenes terjesztését a különböző Nokia-csatornákon. A kategóriák második helyezettjei 10.000 dollárt kapnak, a harmadik helyezettek pedig 5.000 dollárt.

A verseny 2008. szeptember 16-án indul, és minden pályázatnak be kell érkeznie 2008. december 15-ig. A döntősöket 2009 januárjában választják ki.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák