Connect with us

technokrata

Az első Skype telefon, ami videót is közvetít

Kütyük

Az első Skype telefon, ami videót is közvetít

Immár láthatjuk is a másik felet egy hívás közben – ingyen!

A Skype legnagyobb előnye, hogy két, Internetre csatlakoztatott eszköz között képes a hangot adatként továbbítani, ezáltal pedig – az Internet-előfizetések árától eltekintve, természetesen – teljesen ingyenes kommunikációt ígér. A VoIP mellett már jó ideje megbirkózik a videohívásokkal is – ezt a funkcióját azonban eddig nem lehetett kihasználni a különböző, külső eszközként kínált telefonokkal.

A minap azonban előállt egy új, Skype által hivatalosan is minősített termékkel az Asus. Az AiGuru SV1 a maga nemében első, hiszen nem csak hangátvitelre képes, hanem kamerával is rendelkezik. Két (vagy több) ilyen készülékkel tehát videokonferenciát is lehet tartani, ingyenesen, és függetlenül a kommunikáló felek egymástól való távolságától. Az eszköz kijelzője pont megfelelő méretű: 7 colos LCD-jén 800×480 pixeles felbontásban látható a kép. Integrált kamerája hasonló, 640×480 pixeles felbontással rendelkezik. Természetesen mikrofon és hangszóró is került a készülékbe.

Egyaránt támogatja a vezetékes és vezetéknélküli hálózati csatlakozásokat. Kezelőfelülete a szoftveres GUI-nál már megszokott ikonos kialakítású. Nem csak Skype-Skype közötti hívásokra képes, hanem SkypeOut és SkypeIn szolgáltatásokra is. Ez azt jelenti, hogy az eszközzel bármely (mobil)telefon felhívható (természetesen ebben az esetben díjköteles a beszélgetés), illetve ugyanez fordítva, ellenkező irányban is lehetséges.

Nem könnyű darab: 1,6 kilogrammos tömeggel rendelkezik, ami arra enged következtetni, hogy annyira mobil, mint korunk általános méretű laptopjai. Magunkkal visszük, és ott lehelyezve használhatjuk – de út közben (buszon, vonaton, repülőn) nem valószínű, hogy ezen bárki is telefonálna. Különösen az akkumulátoros működés üzemidejének ismeretében igaz ez: a készülék 20 percnyi beszélgetési és 30 percnyi készenléti időt bír ki, mielőtt elektromos hálózatba kellene csatlakoztatni, ami igazából csak áramszünetek áthidalására lehet jó.

Szükség van-e egy ilyen készülékre egyáltalán? Nos, a Skype felmérése szerint a P2P elven üzemelő szoftver segítségével kezdeményezett hívások közül átlagosan minden negyedik élőkép használatával zajlik, vagyis a felek látják egymást kommunikáció közben. Az Európában és Észak-Amerikában tegnap óta előrendelhető eszköz mindazonáltal nem olcsó, így valószínűleg elsőként a vállalkozások fognak ráharapni a lehetősére: 250 eurós ajánlott fogyasztói árral rendelkezik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák