Connect with us

technokrata

Dupla annyi SIM kártya, pár éven belül

Kütyük

Dupla annyi SIM kártya, pár éven belül

A hazai piacon már most is 11 millió SIM kártya teljesít szolgálatot, hova kerülhet még egyszer ennyi? Cikkünkből kiderül.

Napjainkban a SIM kártyákat már nem csupán mobiltelefonokban, hanem számos egyéb műszaki alkalmazásban is használják. Világszinten 1999-ben jelentek meg az első ilyen típusú megoldások, és a ma Magyarországon forgalomban lévő több mint 11 millió SIM kártya egyre nagyobb hányada működik ipari alkalmazásokban. A Pannon számos olyan megoldást fejlesztett, vagy működött közre a fejlesztésben, amelyek segítségével a SIM kártyákat és ezáltal a mobil technológiát a mindennapi életet megkönnyítő alkalmazások szolgálatába állítja.

Az Európai Unióban 336 millió mérőleolvasó, éves szinten 219 millió utas, 31 millió tehergépjármű, 7 millió riasztó-berendezés, 6 millió POS terminál, valamint 3 millió parkolóóra és automata található – összesen tehát mintegy 600 millió potenciális olyan végpont létezik, amelyek képesek SIM kártyákon keresztül, a mobil technológia segítségével kommunikálni. A Pannon várakozásai szerint a nemzetközi trendekhez hasonlóan a SIM kártyák ipari alkalmazása Magyarországon is dinamikus fejlődés előtt áll, és hazánkban is folyamatosan bővül a mobiltechnológia segítségével kifejlesztett, a lakosság és a cégek számára is elérhető szolgáltatások köre. Koller György, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese szerint robbanás előtt áll ez a piac itthon, minek köszönhetően néhány éven belül megduplázódhat a jelenleg használatban levő SIM kártyák száma.

A SIM kártyák ipari alkalmazásának főbb területei
– Távfelügyelet, távvezérlés: A Pannon a GSM ismétlő (repeater) állomásainak távfelügyeletét már 1995-ben mobil technológiával oldotta meg. Ez volt az ország első GSM alapú távfelügyeleti rendszere. A bázisállomásaink gépészeti infrastruktúrájának (áramfejlesztők, akkumulátortöltők, klímaberendezések…) távfelügyelete szintén ezen a technológián történik. Számos szennyvíz- átemelő vezérlését, liftek felügyeletét, távoli kazánok felügyeletét, vezérlését, ki-be kapcsolását biztosítja a GSM rendszer. Ezek a technológiák a lakásainkba is „beköltöznek” – új típusú, nem hangalapú GSM rádiós végberendezések formájában.
– Távleolvasás: A mintegy 3 millió magyar háztartás többségében 3 mérőóra található: külön mérik a víz, a villany, és a gázfogyasztást. Ezen órák leolvasását is egyszerűsítheti a SIM kártyák alkalmazása, nem kell tehát az óraleolvasóra várni, vagy az ügyfélnek saját magának leolvasni a mérőóra állását. A Pannon 2004-ben vezette be az ELMÜ-nél a mérőórák leolvasását. Hasonló rendszer működik az ÉMÁSZ-nál, a FŐTÁV pedig hőmennyiség-mérésre használja a SIM kártyák nyújtotta lehetőségeket. Mindegyik rendszer esetében ipari GSM modemek csatlakoznak a mérőegységhez, és biztosítják a mérőórák meghatározott időszakonkénti leolvasását.
– Biztonságtechnika: Riasztórendszerek (autók, személyek, lakások, objektumok) esetében is alkalmazhatóak SIM kártyák. Amennyiben a rendszer riasztást észlel, automatikusan sms-t küld a megadott mobilszámra, így értesítve az illetékes személyeket.
– Flottamenedzsment: Különböző típusú forgalom nyomon követése GSM-GPS alapú megoldások segítségével, melynek révén megvalósítható az átfogó utas-tájékoztatás; alkalmazható tachométerekben, szállítmányozási logisztikában valamint az EU-ban a használat-arányos autópálya-díjak mérésére is alkalmazza már több ország. A Pannon Flottakövetés szolgáltatás segítségével a cégek mindig aktuális információkkal rendelkezhetnek alkalmazottaik vagy gépjárműveik belföldi tartózkodási helyéről. A szolgáltatás azon cégek számára előnyös, akik járműflottát tartanak fent, értékesítési csapattal dolgoznak, és akiknek fontos, hogy – folyamatosan vagy ad-hoc jelleggel – tájékozódjanak a kiválasztott előfizetéseket használók hollétéről.
– Mobil terminálok (értékesítő rendszerek): a kártyás fizetések terjedésével egyre fontosabbá válik, hogy ne csupán helyhez kötött módon lehessen használni a POS terminálokat. Ebben is segít a mobil technológia, mint ahogy lehetőséget nyújt a parkolójegyek sms-ben való megvásárlására, értékesítő automaták használatára is.
– Egészségügy: A Pannon számos megoldást fejlesztett ki az egészségügy területén. Ezek közé tartozik a magzati szívmonitoring eszköz, a mobil EKG, valamint a DataMed egészségügyi adatkommunikációs rendszer. Ebbe a sorba illeszkedik a MOHAnet Kft. által kifejlesztett, nemrégiben Magyar Termék Nagydíjjal elismert MOHAnet MedCare mobil személyfelügyeleti jelzőrendszer időskorúak részére.

Ez utóbbi részletesebb bemutatásra került a tegnap tartott sajtótájékoztatón. Az elhangzottak szerint használata olcsóbbá és biztonságosabbá teszi az időskorúak ellátását, egészségügyi felügyeletét, az idősotthonok alkalmazásához képest. Több magyar város önkormányzata (például Salgótarján vagy a fővárosi Újpest) is megállapodást kötött a szolgáltatóval, és készülékek százai kerültek már kiosztásra. Az idős emberek egy hibrid készülék segítségével tartják a kapcsolatot a diszpécserrel, aki adott esetben fel tudja hívni az érintettet, ha az (vész)jelzést ad le készülékén keresztül, vagy elrendelheti az azonnali kiszállást is. Emellett az eszköz hagyományos mobiltelefonként is funkcionálhat, vagyis egy feltöltőkártya segítségével a nagyi telefonálhat gyerekeinek, unokáinak, szükségtelenné téve külön (mobil)telefon tartását.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp