Connect with us

technokrata

Mit tegyünk a lemerülés ellen?

Kütyük

Mit tegyünk a lemerülés ellen?

Bárhová is utazunk, lassan már el sem tudjuk képzelni, hogy ne legyen nálunk legalább egy telefon, MP3 lejátszó, vagy laptop. Azonban ezek az eszközök – ha használjuk őket, ha nem – idővel lemerülhetnek.

A témával kapcsolatban Szarka Attilával, az APC by Schneider Electric rendszermérnökével beszélgettünk.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy minél tovább használhassuk laptopunkat, telefonunkat?
– A töltöttség-kérdést két oldalról közelíthetjük meg. Egyrészt oda tudunk figyelni arra, hogy energiatakarékosan használjuk ezeket az eszközöket, másrészt pedig érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy ne jelentsen gondot, ha utazás alatt merül le mobil eszközünk. A laptopunkat kicsi odafigyeléssel be tudjuk állítani úgy, hogy kevesebb energiát fogyasszon. Takarékoskodhatunk az energiával úgy, hogy beállítjuk a képernyő és a készenléti funkció idejét: így ha éppen nem használjuk a laptopot – pl. a repülőn munka közben kicsit elbóbiskolunk – a készülék tartalék üzemmódra vált, ezáltal energiát spórol. Ennél természetesen energiatakarékosabb megoldás, ha azonnal kikapcsoljuk a noteszgépünket, amikor nem használjuk. Energiát takarítunk meg akkor is, ha a nem használt programokból kilépünk.

Mobiltelefon esetében takarékoskodhatunk az akkumulátor üzemidejével, ha a Bluetooth-t kikapcsoljuk, amikor éppen nem használjuk, illetve ha a fényerősséget alacsonyabbra állítjuk. A manapság egyre népszerűbb 3G-s mobiltelefonoknak is hosszabb üzemidőt biztosíthatunk azzal, ha átállítjuk GSM állapotba, amikor nem használjuk a 3G szolgáltatásokat.

Azonban laptopunk, telefonunk, és MP3 lejátszónk, még ha keveset használjuk is, idővel lemerül. Mit tehetünk annak érdekében, hogy bárhol biztosítsuk a folyamatos töltöttségüket?
– A válasz egyszerűnek tűnik: természetesen vigyünk magunkkal töltőt, és töltsük fel eszközeinket. A kérdés azonban ennél bonyolultabb is lehet, ugyanis országonként más és más áramforrást, hálózati feszültséget használnak. Ezért fontos, hogy a laptopunk tápegységét és akkumulátortöltőjét csak a berendezés címkéjén feltüntetett feszültségnek megfelelő áramforráshoz csatlakoztassuk. Mindezek miatt utazás előtt tanácsos utánanézni, hogy az adott célországban milyen típusú csatlakozóaljzatot, konnektort használnak. Ezeket érdemes indulás előtt, idehaza beszereznünk. Amennyiben sokat utazunk, válasszunk olyan megoldást, amely többféle, változtatható csatlakozóval rendelkezik, és kompatibilis a különböző országok csatlakozóaljzataival.

Mit tegyünk, ha utazás közben szeretnénk feltölteni az elektronikai eszközeinket?
– Kisebb mobil eszközök (mobiltelefon, MP3 lejátszó, PDA) utazás közbeni töltésére nyújthat tökéletes megoldást pl. az APC Mobile Power Pack eszköze. Kevesen tudják, hogy több laptop alkalmas arra, hogy kikapcsolt állapotban töltsük róla a lemerült telefonunkat, MP3 lejátszónkat. Azonban ezzel még a laptop töltöttsége nincs megoldva. Ha repülőgépen vagy autóban merül le laptopunk, az APC Auto és Air inverterének segítségével könnyen és egyszerűen fel tudjuk tölteni noteszgépünket repülőgépen az ülésen található aljzatra, autóban pedig a szivargyújtóra csatlakoztatva.

Aki jobban megbízik a hagyományos notebook-akkumulátorokban, válasszon a készülékéhez illő megoldást. Hosszabb repülőútra érdemes kiegészítő akkumulátorral indulni, lehetőleg olyannal, amely kényelmesen elfér a laptopunk alatt, a repülőgép lehajtható asztalán. Fontos, hogy amikor eszközt választunk, figyelembe kell venni, hogy az kompatibilis-e noteszgépünkkel, telefonunkkal. Szarka Attila, az APC by Schneider Electric rendszermérnökeSzólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle