Connect with us

technokrata

3 milliárd embert juttat Internethez a Google

Kütyük

3 milliárd embert juttat Internethez a Google

Csak úgy repkednek a műholdak…

A minap számoltunk be arról, hogy a múlt hétvégén fellőtték a Google első saját szatellitjét, mely a cég térképészeti szolgáltatásainak lesz segítségére. Az unikumnak számító eszköz – elég kevés magáncég birtokol műholdat földkörüli pályán – azonban hamar „hétköznapivá” válhat.

Az amerikai, keresőmotorjáról elhíresült cég két másik vállalattal létrehozta az O3b Networks-öt, amely szélessávú Internet-hozzáféréssel kívánja ellátni a most ebben szűkölködő, elmaradott régiókat. Konkrétan a Liberty Global távközlési óriás (amelynek a UPC-ben is akadnak érdekeltségei), illetve a HSBC nevű távol-keleti pénzintézet triásza hozta létre az O3b Networks-öt, azzal a céllal, hogy műholdak révén broadband hozzáféréssel lássák el az olyan területeket, mint Közép-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Közel-Kelet és Ázsia.

Tizenhat, alacsony előállítási költségű szatellit gyártását irányozta elő a három vállalat, melyek ahhoz hasonló földi átjátszóállomásokkal tartják majd a kapcsolatot, mint amilyenek a WiMAX állomások vagy a mobiltelefonos hálózatok adótornyai. Ennek a struktúrának köszönhetően nincsen szükség a viszonylag ritkán lakott vagy nehezen elérhető területek üvegszálas kábelekkel való „bedrótozására”; az Internet-hozzáférések nagymértékű lefedettsége ugyanis a fellőni tervezett műholdakkal olcsóbban elérhető.

Azért nem eszik olyan forrón a kását – a szolgáltatás 2010 előtt nem válik elérhetővé az érintett területek felhasználói számára. Jó hír viszont, hogy ha az igények indokolják, tovább bővítik a műholdhálózatot. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy egy emberre lebontva nagyjából mibe fog kerülni a csatlakozás.

És hogy „mit keres” a Google a konzorciumban? Nos, a vállalat már korábban is igyekezett bővíteni az Internet-hozzáférések piacát – érthető módon, hiszen online reklámszolgáltatásaiból tartja fenn magát. És minél több a látogató, annál több a reklámbevétel is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom