Connect with us

technokrata

Miért kellett a Google-nek saját műhold?

Kütyük

Miért kellett a Google-nek saját műhold?

És mi köze a katonaságnak az amerikai keresővállalat legújabb vállalkozásához?

A hétvége egy – internetes körökben legalábbis – fontos eseménnyel zárult: szombaton sikeresen kilőtték a Google első, saját műholdját az űrbe. Az eseményt élőben követte a vállalat két alapító tagja, Larry Page és Sergey Brin a Kaliforniában található Vandenberg légibázisról. A szatellit néhány órával később szerencsére rendben pályára is állt, igaz, még nem tudja ellátni feladatát. De ne ugorjunk ennyire előre.

A Delta 2 típusú hordozórakéta juttatta fel a GeoEye-1 nevű műholdat orbitális (földkörüli) pályára – egészen pontosan 681 kilométeres magasságba. Ezen a távolságon az eszköz naponta tucatszor kerüli meg anyabolygónkat, folyamatosan pásztázva annak felszínét. Az így nyert adatokat nemcsak a cég térképészeti szolgáltatása (Google Earth) fogja hasznosítani, de környezeti, földművelési és védelmi célokat egyaránt szolgálni fog a szatellit. Egyelőre azonban önmaga beállításával van elfoglalva a következő hetekben, vagyis az első értékelhető adatokra még várni kell.

GeoEye-1
Mintegy félmilliárd dollárba került az űreszköz létrehozása és feljuttatása, ám általa igen precíz műszereket tudhat magáénak a Google. Az Associated Press közlése szerint a fekete-fehér képeket készíteni képes kamera felbontása 41 centiméter, a színesé pedig 165 centiméter. Ezzel egy 24 órás periódus alatt akár egy Texas-méretű államot is képes átpásztázni a készülék.

Érdekesség, hogy a fekete-fehér kamera felbontása annyira jó, hogy az amerikai hadsereg kikötötte: csak akkor kerülhetnek az általa készített felvételek internetes közzétételre, ha azokat mesterségesen lebutítják valamelyest.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák