Connect with us

technokrata

Központilag blokkolhatják a file-cserét

Kütyük

Központilag blokkolhatják a file-cserét

Ha az internetezőkkel egyenként nem lehet elbánni, akkor jönnek az Internet-szolgáltatók?

Nemrég nagy vihart kavart, hogy nemzetközi és helyi jogvédők áprilisban elérték a svéd The Pirate Bay bittorrent szerver olaszországbeli blokkolását. Később azonban rájöttek, hogy a lépéssel tulajdonképpen szinte semmit sem javult a helyzet, már ami az engedély nélküli dalletöltést illeti. Éppen ezért a Robert Pisano vezette MPAA (Amerikai Mozgókép Szövetség) helyi szervezete most azon gondolkodik, hogy a kereszténység hazájában az Internet-szolgáltatókat fogja felszólítani blokkolásra.

Pisano szerint az ISP-knek felszólító levelet kellene küldeniük az érintett előfizetőknek, akár többször is; majd, ha a delikvensek nem szüntetik be szerzői jogokat sértő tevékenységüket, akkor a szolgáltatónak le kellene csökkentenie az érintett felhasználók kapcsolatának sebességét. Amennyiben így is folytatják a file-cserét (és miért is tennének másként?), akkor talán az Internet-hozzáférésüket is fel kellene függeszteni, vélekedett Pisano.

A Szerzők és Szerkesztők Olasz Társasága (Italian Society of Authors and Editors, ISAE) szintén lépéseket sürget a file-cserélőkkel szemben; emellett azt szorgalmazza, hogy folytatódjanak az oktatókampányok, melyek főként az iskolákat célozták meg. Másként közelítette meg a kérdést Riccardo Tozzi, a Producerek Nemzeti Egységének elnöke, aki inkább pénzt látna a kalózokból. Tozzi szerint alacsonyabb árak mellett hamarabb nyílna meg a felhasználók pénztárcája, végeredményben pedig többen élnének a legális letöltés eszközével, így a kieső bevételeket kompenzálni lehetne.

Olasz szabályok
2003-ban, a Silvio Berlusconi vezette kormány Európa egyik legszigorúbb szerzői jogi szabályozását hozta meg, ám azt sosem alkalmazták olyan keményen, ahogy az MPAA és az IFPI szerette volna. Ráadásul 2007 januárjában a talján legfelsőbb bíróság ki is mondta, hogy a filmek, zenék és szoftverek Internetről való letöltése nem számít bűncselekménynek, ha az nem pénzszerzési céllal történik. Ennek ellenére a legnépszerűbb itáliai bittorrent site, a Colombo.BT bezártásra került – ez ugyanis nem felelt meg a fenti kitételnek. A jogvédők be tudták bizonyítani, hogy a webhely és tracker szerver üzemeltetői illegális profitra tettek szert általa.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle